UVODNIK

Mjere kao Potemkinovo selo

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U tradicionalno liberalnim zemljama, poput jedne Nizozemske, policija bez suvišnih zašto rastjeruje antivaksere. Mjere se pooštravaju i moraju se poštovati. Nema labavo.

placeholder


Virus koji se tako brzo širi će nam u jedinici vremena donijeti jednak broj ili više zaraženih, nego prethodna varijanta delta. Živimo u vremenu intenziteta epidemije kako je bilo prošle zime, kad nismo imali nijednu cijepljenu osobu, a sad imamo 50 posto i to znači samo jedno – da se ne pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera. Ovo je izjava infektologa splitskog KBC-a dr. Ive Ivića. Split je trenutno žarište novog omikron soja, a ova izjava oslikava stvarno stanje u Hrvatskoj – mjere postoje, preporučene su, ali ne pridržava ih se praktički nitko.


Naravno, nosimo maske na ulasku u trgovinu, ljekarnu ili poštu jer inače ne smijemo ući. Ali dovoljan je jedan pogled na fotografije ili snimke s proslave Nove godine, ili tjedan ranije Badnjaka na špici, bilo na Korzu ili na Cvjetnom ili na splitskoj rivi, da se nikakvim argumentom ne može osporiti da se ponašamo kao da korone nema. Trenutno, epidemiološke mjere su kao Potemkinovo selo – postoje, ali samo su gola fasada iza koje nema ničega.


Oni koji su cijepljeni s tri doze, možda se i mogu ponašati slobodnije. Uostalom, u Hrvatskoj još nisu propisane maske na otvorenom. Mogu imati i psihološku dodatnu sigurnost, makar kao placebo, jer znaju da i ako pokupe virus, ne moraju završiti s težim simptomima. Ali što je s ostalima? Tek 60 posto ukupne populacije u Hrvatskoj je cijepljeno. Nešto više nade daje podatak da je ipak 70 posto odraslih osoba ipak već prošlo vakcinaciju. No, to su i dalje brojke daleko ispod europskog prosjeka. Dakle, na trojicu u kafiću, koji se u novogodišnjoj noći nadglasavaju jedan s drugim, razgovaraju u najbliskijem mogućem kontaktu ili se u konačnici ljube i grle čestitajući si sretnu 2022., najmanje jedan je necijepljen i kao takav može biti opasnost za sebe, ali i izvor zaraze za ovu ostalu dvojicu.
Tijekom blagdana, u Hrvatskoj su kafići i klubovi normalno radili do najmanje 2 ujutro kao da nema sutra, i stanovnici brdovitog Balkana i njegovog zapadnog predziđa mogli su mirno feštati kao da korone nikada bilo nije.


Sigurno tome doprinose i neodgovorne izjave političara, poput predsjednika Republike glavom i bradom koji je veliki protivnik nošenja maski, a uvijek rado ponovi i kako korona nije puno gora od karijesa. Ipak, retorika je jedno, a praksa drugo, pa je tako Zoran Milanović ipak uveo provjeru COVID-potvrda u svoj ured na Pantovčaku. Bilo bi lijepo da i ostali antimaskeri, ili antivakseri uostalom, ako već moraju davati neodgovorne izjave ili pisati pamflete po društvenim mrežama, na kraju ipak mjere počnu poštovati. Pa neka uvjerenja ostanu jedno, a obaveze nešto drugo.


A kako je u Europi? Nizozemska se zatvorila potpuno, Austrija i Njemačka od ranije su stegnule mjere, Italija je zemlja u kojoj se najviše provjeravaju COVID-potvrde i u kojoj se maske nose i na ulici, Francuska upravo proglašava novu fazu restrikcija, velika većina fakulteta i škola u Europi se zbog vala omikrona ponovno seli na online model rada. U tradicionalno liberalnim zemljama, poput jedne Nizozemske, policija bez suvišnih zašto rastjeruje antivaksere. Mjere se pooštravaju i moraju se poštovati. Nema labavo.


Ali evo, čini se da je Hrvatska ipak trenutno jedna od najliberalnijih država Europe. Za nas su mjere doslovno mrtvo slovo na papiru, a inspekcije su kao Jeti, svi tvrde da postoje, ali ih nitko nije vidio. Čak je i Mostov Miro Bulj, koji je u svojoj »autonomnoj pokrajini Sinj« ukinuo mjere, rekao kako je očekivao inspekcije na dočeku Nove godine gdje nije bilo nikakvih COVID-potvrda i sličnih formalnosti na koncertu na gradskom trgu, na kraju ostao iznenađen što ga baš nitko nije ništa pitao, niti je protiv Grada ili njega podnesena zasad bilo kakva prijava. Svi znamo da je de facto takva praksa svugdje u Hrvatskoj. Kako je napisao jedan od kolega: »Ubio me teror COVID-potvrda. Nitko me nije tražio potvrdu baš nigdje«.


Ipak, omikron će u Hrvatskoj tek pokazati svoje pravo lice. Nakon Badnjaka, Božića, Silvestrova i same Nove godine, kad su se ljudi masovno i bez zadrške družili, brojit će se zaraženi.
Stoga možemo opet očekivati pooštravanje mjera, možda čak i neku vrstu djelomičnog lockdowna, online nastavu i novu krizu u bolnicama.