Kanoćal

Crveno i crno

Damir Cupać

Pozivam sve koji antifašizam ne doživljavaju anakronim pojmom i idejom, nego ga smatraju bitnim za budućnost društva, da nam se pridruže - Vojko Obersnel / Foto Marko Gracin

Pozivam sve koji antifašizam ne doživljavaju anakronim pojmom i idejom, nego ga smatraju bitnim za budućnost društva, da nam se pridruže - Vojko Obersnel / Foto Marko Gracin

Dosta je više duplanja uloga na crveno i crno, i to tuđim parama, našim

placeholder


Kada je gradski vijećnik SDP-a i predsjednik Upravnog vijeća Muzeja grada Rijeke Petar Petrinić povukao točku s dnevnog reda Gradskog vijeća o izboru nove ravnateljice, odahnuli su mnogi koji imaju ili su imali poluge vlasti u Rijeci. Jer, sat i pol vremena je otkucavala tempirana bomba Energo i prijetila je eksplozijom koja bi uništila i ovu gradsku tvrtku, ali i mit o tome kako je SDP dobro gospodario i dobro gospodari gradskim poduzećima.


Trebala je to biti jedna od onih sjednica predstavničkog tijela koja će se lako odraditi. No, kada je pao kvorum na izboru nove ravnateljice Muzeja grada Rijeke, mnogima u SDP-ovoj koaliciji se zacrnilo. Ne zbog Muzeja, vrag odnio i Muzej, već zbog točke o refinanciranju kreditnih obveza Energa, bez čega bi ta gradska tvrtka u kojoj je Grad Rijeka odnedavno vlasnik 92 posto udjela završila na bubnju. Zna gradonačelnik Marko Filipović da vremena nema, znaju to u Energu. I zato je Filipović zajedno sa stranačkim kolegama i koalicijskim partnerima pristao na povlačenje prijedloga o izboru ravnateljice Muzeja grada Rijeka. Samo da se nastavi s radom i samo da se prihvati refinanciranje obveza kojim će se onemogućiti financijski krah koji bi sigurno uslijedio jer u 2023. godini na naplatu dolazi više od sedam milijuna eura kratkoročnih obveza. A para nema.


U zadnjih nekoliko mjeseci raskrinkana je tako bajka o uspješnosti gradskih tvrtki koja se godinama prodavala javnosti. Pa čak i bajka o Energu je pričana sve do prije nekoliko mjeseci. Za naraciju o tome kako poslovanje Energa nije ugroženo bili su zaduženi direktor Sanjin Kirigin i gradonačelnik Marko Filipović. Iste te gradske vijećnike od kojih se tražio spas, uvjeravalo se da se ništa dramatično ne događa. Iako su znali da to nije točno. Gradski vijećnici nisu imali potpunu informaciju, budući da gradska poduzeća u potpunosti kontrolira gradonačelnik Rijeke kao predsjednik Skupštine društva, a SDP-ova koalicija kontrolira i nadzorne odbore. Da je Energo pred raspadom, gradonačelnik Filipović, direktor Sanjin Kirigin, a na zadnjoj sjednici i zamjenik direktora Marko Križanec priznali su tek u prosincu prošle godine, kada su tražili odobrenje za dokapitalizaciju s 30 milijuna kuna. Odluka je prihvaćena, a u obrazloženju odluke prvi put su navedeni podaci o poslovanju iz kojih je vidljivo kolika se financijska crna rupa otvorila pod ovim gradskim poduzećem. Da je riječ o užasu, vidljivo je u obrazloženju odluke o refinanciranju kratkoročnih kreditnih obaveza i iz podatka da ove godine na naplatu dospijeva preko sedam milijuna eura, a koje Energo nema. Da ne bi bilo da je riječ o novinarskoj fikciji, slijedi citat iz obrazloženja: »U razgovorima s bankama koji se kontinuirano vode, utvrđeno je da bi, ukoliko se refinanciranje ne realizira, iste bile primorane tražiti povrate kratkoročnih kredita, odnosno istima ne bi bili u mogućnosti nadalje produljivati dospijeće, što u situaciji energetske krize, smanjenog obima poslovanja i već narušene likvidnosti TD Energo nije u mogućnosti realizirati«. Ili prevedeno na normalan jezik, ne odobrite li nam refinanciranje obaveza u ukupnom iznosu od više od 11 milijuna eura, odosmo mi na bubanj, a banke će onda zagrliti Grad Rijeku kao većinskog vlasnika tvrtke.
Kako god se okrene, zlo i naopako. A najveće je zlo to što nitko za takvo poslovanje neće odgovarati. Onaj tko je bio predsjednik Skupštine kada su se uzimali kratkoročni krediti nije više gradonačelnik, riječ je o Vojku Obersnelu, a direktor Sanjin Kirigin je još nekoliko tjedana u Energu jer se odlučio umiroviti. Nakon što je vodio Energo kao da igra rulet. Izgubiš prvi ulog, a onda duplaš na crveno i crno, a kad ponestane novca, uzimaš kredit kako bi nastavio opasnu igru tuđim novcem.


Činjenica je da je velik dio problema u poslovanju rezultat loše državne regulative, ali činjenica je i da je za vrijeme Kiriginovo i Obersnelovo kupljena tvrtka Amga Adria koja je bila loš poslovni potez, kao što je i izgubljen posao distribucije plina u obvezi javne usluge. Ovaj saziv Gradskog vijeća i aktualni gradonačelnik Marko Filipović sada moraju gasiti vatru koja bukti godinama. Čak je dio oporbe konstituirajućoj većini pokazao odgovornost i glasao za refinanciranje, a riječ je o Mostu.


Ali ovaj saziv Gradskog vijeća mora inzistirati na transparentnom polaganju računa kada je riječ o Energu, i od novog direktora koji će se izabrati i od gradonačelnika Filipovića. Jer, dosta je više duplanja uloga na crveno i crno, i to tuđim parama, našim, i na kratkoročni kredit.