Piše Tihana TOMIČIĆ

Burčul napokon ad acta

Tihana Tomičić

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Časnik Hrvatske vojske, brigadir Elvis Burčul, nekadašnji zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, častan je čovjek koji je dugo obnašao svoje funkcije u vojsci

placeholder


Časnik Hrvatske vojske, brigadir Elvis Burčul, nekadašnji zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, častan je čovjek koji je dugo obnašao svoje funkcije u vojsci. Ali sud je presudio da je zakonito umirovljen, te da u tom postupku Ministarstvo obrane i ministar obrane nisu prekršili niti jednu zakonsku odredbu. Dakle, Visoki upravni sud u Zagrebu dao je svoj pravorijek, presuda je pravomoćna i ne postoji pravo žalbe. Burčul ide u mirovinu.


A vjerojatno ni sam ne zna kako se našao u središtu političke borbe preko koje se prelama sukob dvaju brda već više od godinu dana. Ova presuda stoga bi mogla imati implikacije i na unutarnje političke odnose u državi. Predsjednik Zoran Milanović više od godinu dana traži da MORH poništi rješenje o Burčulovu umirovljenju i vrati ga na mjesto zapovjednika počasno-zaštitne bojne, a dok se to ne dogodi, odbija bilo kakve razgovore o imenovanjima na veleposlaničke i druge pozicije na koje mora dati svoj supotpis. Tako je cijeli državni sustav već više od godinu dana talac slučaja Burčul. No, sada će se situacija morati finalno razriješiti, jer jednostavno – brigadir Burčul po sudskoj presudi postaje umirovljenik.


Kako je poznato, funkcija čelnika počasno-zaštitne bojne zapravo predstavlja mjesto osobe koja je faktički glavna u osiguranju predsjednika Republike, i koordinira rad osoba koje stoje iza sigurnosti predsjednika i njegove obitelji. Oni su štićene osobe i čelnik te službe ujedno je dnevno prisutan u životu šefa države i njegove obitelji. To je vjerojatno korijen priče, osim činjenice da su MORH i predsjednik cijelo vrijeme različito tumačili to umirovljenje. Uz to, sam predsjednik Milanović prepričao je situaciju u kojoj je dio HDZ-ovih dužnosnika, pa i sam ministar obrane, koristio sportsku dvoranu HV-a na Tuškancu pa im je, kaže Milanović, smetalo da tamo prisutan bude i Burčul. A posredno, dalo bi se zaključiti, i neki članovi predsjednikove obitelji. Tako je nastala saga koja je blokirala donošenje odluka između predsjednika i MORH-a, odnosno predsjednika i Vlade u cjelini s premijerom na čelu, oko cijelog niza tema, od imenovanja veleposlanika, do rada VNS-a i imenovanja u vojno-obavještajnoj agenciji VSOA-i.
Sada, međutim, nakon ove sudske odluke, sustav mora profunkcionirati ovako ili onako. Predsjednik Milanović morat će priznati sudsku odluku i na ovoj temi reterirati. Može naći neku drugu temu. I naći će. Ali ovo mora staviti ad acta.


Podsjećanja radi, sve je krenulo s odlukom ministra obrane Marija Banožića o umirovljenju brigadira Elvisa Burčula, s pravom na otpremninu, krajem 2021. godine. Nekoliko dana ranije predsjednik Milanović je na prijedlog načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja produžio Burčulu mandat zapovjednika PZB-do 31. prosinca te godine, ali bez suglasnosti ministra obrane. Sud je protumačio da je to protivno Zakonu o obrani.


Zanimljivo je, kako pišu mediji, a prenosi nacionalna agencija, da je brigadir Burčul otpočetka nesklon da osporava tu odluku MORH-a – uzeo je otpremninu i odmah podnio zahtjev za mirovinom, a tužbe koje je pokretao ticale su se očito financijske odštete ako bi se pokazalo da je odluka nezakonita, a ne povratka u službu. S druge strane, predsjednik Milanović inzistirao je baš na povratku na posao brigadira Burčula.


U svakom slučaju, jedna saga je sada dovršena. A s obzirom na to kamo je sve doveo ovaj slučaj, zbog kojeg je de facto skoro godinu i pol bio blokiran sustav odlučivanja između dva brda, pitanje je hoće li se to i s ovom odlukom suda promijeniti. No, nakon svega, činjenica je da je nacija od 2021. dosad bila taocem te besmislene svađe, i sada je vrijeme da se krene dalje. Ako i ne bude isprike, vrijeme je da se prizna poraz, ili greška.