Tihana Tomičić

Buka oko Bujasovih 10

Tihana Tomičić

Hrvoje Bujas. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvoje Bujas. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Bilo bi zanimljivo čuti širu argumentaciju Udruge Glas poduzetnika koja je jučer od vlasti ultimativno zatražila dokidanje svih mjera i početak kompletnog pogona u svim djelatnostima od 15. svibnja

placeholder


Kako plesati s virusom i kalibrirati epidemiološke mjere – to je pitanje postalo trajna dilema skoro zadnjih godinu i pol dana, koliko se već borimo s koronom i njezinim posljedicama. No, sada je još veće pitanje – kako plesati s poduzetnicima? Oni traže ukidanje svih epidemioloških mjera, ali istodobno i nastavak mjera poticaja za očuvanje radnih mjesta koje osigurava Vlada. Koji li je to ples?


Bilo bi zanimljivo čuti širu argumentaciju Udruge Glas poduzetnika koja je jučer od vlasti ultimativno zatražila dokidanje svih mjera i početak kompletnog pogona u svim djelatnostima od 15. svibnja – dakle za tjedan dana, a na odgovore iz Vlade nisu ni čekali, nego su samo poručili kako ih ni ne zanima što vladajući o tome imaju za reći. U redu, treba se složiti da je njihovo pismo Vladi na stanovit način pisano satiričnim, ironičnim tonom, jer ironiziraju i poruke iz Stožera da je treći val korone već pobijeđen, no riječi bi trebalo vagati.


Udruga Glas poduzetnika poslala je, naime, otvoreno pismo Davoru Božinoviću, u kojemu traži otvaranje svih djelatnosti od 15. svibnja, a predsjednik te udruge Hrvoje Bujas izjavio je: ‘«Čuli smo od gospodina Capaka da je treći val prošao i slijedom toga tražimo da se svima dopusti rad, uključujući ugostiteljima u unutarnjim objektima, sajmovima, eventima, vjenčanjima. Svima.« Na pitanje poduzetnicima očekuju li odgovor na pismo, poziv na sastanak ili nešto slično, poručili su: ‘’Ne. Očekujemo da od 15. svibnja sve počne raditi. Ne zanimaju nas odgovori. Pustite nas da radimo.« Kratko i jasno.
No, jedno su želje, a drugo realnost. Otpočetka ere korone, Vlada je na ime tih potpora poduzetnicima isplatila više od deset milijardi kuna, a to je skoro desetina ukupnog državnog proračuna. Lani je za potpore u proračunu osigurano oko 7,6 milijardi kuna, ove godine je predviđeno 3,9 milijardi kuna. No, premijer Andrej Plenković i u našem je listu prije nekoliko dana potvrdio da će se mjere prema zaštiti radnih mjesta nastaviti i za svibanj. A već sada je potpuno jasno da će dio poduzeća trebati potpore za očuvanje radnih mjesta i u lipnju, pa i nekoliko mjeseci kasnije. Stoga je pomalo čudno, da ne kažemo ne baš politički mudro, na ovakav način iz Udruge Glas poduzetnika komunicirati s onima koji ti istovremeno pomažu da opstaneš u najtežoj krizi u nekoliko desetljeća. Možda je kvaka u tome da, primjerice, Bujasova tvrtka ima svega deset zaposlenih, pa je njegova odgovornost samim time manja nego kad o potporama govori netko tko zapošljava stotinu ili više ljudi.


Šibenčanin Hrvoje Bujas vodi ovu udrugu, koja je iznikla upravo na nezadovoljstvu poslodavaca koronakriznim mjerama Vlade, i uglavnom okuplja male i srednje tvrtke iz sektora čije je poslovanje direktno ugroženo pandemijom. Takav je i slučaj s Bujasovim biznisom koji se najvećim dijelom oslanja na uslužni sektor, naime radi se o posredničkim poslovima internetske prodaje, dok se možda predstavnici proizvođačkog sektora s većim tvrtkama i ne usuđuju tako glasno vikati kontra Vlade, jer su njihovi »ulozi« u tom nadmetanju mnogo veći. To Bujasa već polako svrstava u bukače i autore kakofonije, tipa Nenada Bakića ili drugih protivnika tzv. oštromjeraša, kao što je primjerice Gordan Lauc, dakle ljudi koji bi bili skloni relativizirati daljnje opasnosti od koronavirusa i čije riječi se sve češće uzimaju sa sve manje soli.


Neke izjave i neki sudionici javnih polemika kroz sve ove mjesece polako su sebe doveli u inflatorno stanje, a takvo neodgovorno pravljenje buke u javnom prostoru dodatno stvara kaos u glavama mnogih koji ne vjeruju u virus, u cijepljenje, u nošenje maski, u epidemiološke mjere… Ali očito vjeruju u potpore koje im u obliku četiri tisuće kuna mjesečno sjedaju na račune, i traže od Vlade da s tim mjerama nastavi.


Nažalost, koronavirus još uvijek uzima živote, jučer preko 50, i davati ultimatume da se epidemiološke mjere potpuno ukinu odmah i sad, krajnje je neodgovorno.