Komentar Denisa Romca

ULJANIK VUČE U PROPAST I 3. MAJ: Recimo to otvoreno! Svaka regija u Hrvatskoj ima svoj Agrokor

Denis Romac

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Da bi se problem Uljanika uopće riješio, najprije ga treba imenovati, a onda se još moramo riješiti iluzije da će problem riješiti onaj tko ga je i stvorio, a to je sadašnja uprava Uljanika.Premda smo na problem Agrokora reagirali kao da je riječ o jedinstvenom i usamljenom primjeru, a tako je dizajniran i lex Agrokor, svaka hrvatska regija ima svoj Agrokor. Za nas u Rijeci i Istri to je svakako Uljanik koji za sobom u propast vuče i »3. maj«. Moslavina ima Petrokemiju, Slavonija »Đuru Đakovića«, a Dalmacija Brodosplit i Brodotrogir čija je uprava upravo potvrdila da nema novca za isplatu plaća, zbog čega radnici prijete štrajkom.


Situacija u Uljaniku doista podsjeća na stanje u Agrokoru početkom prošle godine. I u jednom i u drugom slučaju riječ je o privatnoj kompaniji, bez obzira na to što su u Uljaniku mali dioničari suvlasnici. I jednoj i drugoj upravi, Agrokorovoj i Uljanikovoj, mediji i političari podilazili su godinama. Kao što se, i to godinama, šutjelo o nelikvidnosti u Agrokoru, tako se teško probijala i istina o stvarnom stanju u Uljaniku i »3. maju«. I sad su svi tobože zatečeni stanjem u toj kompaniji, baš kao što su svojedobno bili zatečeni i stanjem u Agrokoru.


Da bi se problem Uljanika uopće riješio, najprije ga treba imenovati, a onda se još moramo riješiti iluzije da će problem riješiti onaj tko ga je i stvorio, a to je sadašnja uprava Uljanika. Kada su prije nešto više od mjesec dana u javnost iscurili podaci što ih je Ministarstvo financija dostavilo kolegama u Ministarstvu gospodarstva, uprava na čelu s Giannijem Rossandom tvrdila je da je ministar Zdravko Marić »krivo informiran«. Uvijek suzdržani Marić na to je uzvratio da bi ovaj put bio iznimno sretan da su njegovi podaci doista krivi. Nekoliko mjeseci kasnije račun Uljanika je blokiran i tvrtka nema novac za isplatu plaća, iako je Rossanda prije samo mjesec dana tvrdio da Marić barata pogrešnim podacima.
No, javnost svejedno očekuje rješenje od Plenkovićeve vlade. Nigdje nema onih koji su stvorili ovaj problem i koji su za njega odgovorni, i koji javnosti tek trebaju položiti račune o svom poslovanju i dubiozama. Tako je i Uljanikova uprava svojedobno sastavila program restrukturiranja, slično kao što je to napravila i uprava »3. maja«. Ista uprava nezakonito je trošila subvencije koje je dobivao »3. maj«. Spas se traži u kreditu HBOR-a, koji neće riješiti ovaj problem. Zašto bi porezni obveznici vjerovali da će se njihov novac ubuduće trošiti zakonito? Uprava »3. maja«, premda ju je postavio Uljanik, dopustila je da se taj novac odlije, kao što je dopustila i odobrila milijunske pozajmice Uljaniku, o čijem vraćanju sada samo može sanjati. I sada bismo trebali povjerovati da će ista uprava provesti restrukturiranje, spasiti radna mjesta, njih više od četiri tisuće, i čak 4,5 milijardi kuna državnih jamstava, što ih je proteklih godina blagonaklona politika odobrila pulskom brodogradilištu?!


U slučaju Agrokora radilo se o sprečavanju kaosa u toj velikoj, sistemskoj kompaniji, no problem je bio dublji. Način na koji je Agrokor poslovao izazvao je upalu u cijelom hrvatskom gospodarstvu. A liječenje te upale moguće je jedino preustrojem i prilagođavanjem novim okolnostima. Na takvu transformaciju hrvatskoga gospodarstva, koja bi trebala biti rezultat ovog procesa, još čekamo. Premda se Plenkovićeva vlada pohvalila spašavanjem Agrokora, spašavanje hrvatskog gospodarstva još nije ni počelo. O tome svjedoči i slučaj Uljanik, ali i svi ostali slični slučajevi koji će tek eksplodirati.