Špajza

SANJA MODRIĆ Vatikan pere obraz, i kod nas sve manje crkvenih brakova

Sanja Modrić

Foto Reuters

Foto ReutersDonosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.


PONEDJELJAK Da čujemo tko je Vargi i Curiću bio šaptač


Dvojica su zaglavila s optužnicom zbog afere s dva izmišljena kompleta SMS razgovora, namijenjena javnim paradama Mamića i Todorića i miniranju sudskog progona, u kojima se pakira bivšem glavnom državnom tužitelju Dinku Cvitanu i sucima Vrhovnog suda, te premijeru Plenkoviću i Martini Dalić. Za tu filmsku podmetaljku sudit će se, dakle, Franji Vargi i Blažu Curiću.


Varga je onaj dobar Karamarkov poznanik i kompromitirani bivši zaposlenik Policije koji je u fušu razvio i dodatnu karijeru nudeći moralno dvojbene usluge klijentima dubljeg džepa. Radi po cjeniku što se naruči, samo od Mamićevog honorara kupio je kuću i jacuzzi da se u njemu opušta. Blaž Curić je umirovljenik primljen za šofera u Ministarstvo poljoprivrede kod ministra i potpredsjednika Vlade Tolušića. Dodatni honorar od države uspio je uglaviti jer je u privatnom životu kum te ‘prijatelj i suborac’ potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića.
Vargu se tereti da je digitalno složio i upakirao inkriminirane serije telefonskih poruka koji su umetnute aktere trebale teško difamirati. A Curić će odgovarati jer je Vargi, neposredno prije nego što će mu policajci pokucati na vrata, dojavio da mu se sprema uhićenje i naredio mu da hitno uništi sav snimljeni materijal. Optužnica također tvrdi da je Curić opskrbio Vargu telefonskim brojevima premijera Plenkovića, Martine Dalić te šefa osiguranja koje čuva Cvitana.


U sudskom procesu trebalo bi se objasniti kojim su se čudom u ovoj gadnoj političko-kriminalnoj inscenaciji povezali kompjuteraški muljator Varga i skromni vozač Curić. A iza toga čekamo odgovore na najvruća pitanja. Tko je Vargi diktirao sve to što je naslagivao u lažne SMS-ove? Odakle brojevi i mailovi premijera i drugih visokih dužnosnika tom Curiću, tipu koji je zadužen da otvara vrata službenih automobila ministru Tolušiću i njegovim suradnicima i razvozi ih kamo mu kažu? Po čijem je nalogu Curić nazivao Vargu da ga upozori na uhićenje? U čije ga je ime alarmirao da očisti servere?


Javnost, dakle, također ima pravo znati tko je mastermind ove opačine za koju su optuženi Varga i kum milijana Brkića. Tko je njihov šaptač? I koji je bio motiv? No ne treba previše računati na to da ćemo to od pravosuđa i dobiti. Brkić se, kako je već izjavio, nimalo ne boji. A to bi onda moglo značiti da se trebamo bojati mi.


Foto Pixsell


Foto PixsellUTORAKDjevojka u škrinji za zamrzavanje


U Međimurju se počeo raskopavati kod nas nezapamćeni slučaj iz davne 2000. godine. U njenom vlastitom domu, i to u kuhinjskoj škrinji za zamrzavanje, otkriven je leš 23-godišnje studentice iz sela Palovec. Djevojka je nestala bez traga prije 19 godina i o njoj se više nikad nije čulo ništa osim glasina da sad živi negdje drugdje i da je dobro, a takve su se povremeno pronosile prema susjedstvu iz njene kuće.


Tijelo zgurano u ledenicu ispod stepenica i pokriveno paketima hrane slučajno je otkrio netko od mlađih članova obitelji. Obdukcija je pokazala da je djevojka zatučena udarcima u glavu, za ubojstvo je okrivljena žrtvina sestra. Ona danas ima 45 godina. Majka je troje djece, marna vjernica, podizala je obitelj na mjestu zločina. Je li još netko bio suučesnik još nije poznato.


Nema se o tom užasu što reći osim onoga što vidimo iz stranih TV dokumentaraca o krvavim zlodjelima. U 90 posto slučajeva počinitelj je netko blizak – rođaci, prijatelji, ljubavnici, poslovni partneri… Ljudska priroda zna biti krvoločna i odvratna. Moramo živjeti s tom depresivnom spoznajom o čovjeku kao navodno najsavršenojem stvoru na Zemlji. Evo piše se da je u utorak preminuli slavni dizajner Karl Lagerfeld ostavio svoje ogromno bogatstvo svojoj mački Choupette. Svako čuđenje varijetetima patologije unutar naše vrste sasvim je deplasirano.


Foto Pixsell


Foto PixsellSRIJEDAMađaroni u Hrvatskom saboru


HDZ-ova većina omogućila je MOL-u da, kad god poželi, osvoji većinski paket u Ini, mitskoj »hrvatskoj« tvrtki u narativu naših političara. Napisali su i izglasali izmjene Zakona o privatizaciji Ine. Jedva, doduše, ali Hasanbegović i Zekanović, navodno zabunom, spasili su im kvorum.


Opozicija se jednoglasno protivila. SDP je iznio čak 306 amandmana, ali Vladi baš ni jedan nije valjao. Tražili su da zakon barem ne ide po hitnom nego po redovnom postupku, no ni to nije prošlo. Mostovac Bulj Vladu je zato nazvao mađaronima.


Premijer Plenković 2016. je o Božiću prasnuo u eter da će njegova vlada otkupiti MOL-ov dio Ine i tako će cijela opet postati samo naša. Brzo je u tu šuplju priču uveden »strateški partner«, no u uhu je ostao onaj eho o vraćanju kompanije u sef dragocjenosti hrvatske države nakon što su je druge vlade raskrčmile, rasprodale i uništile.


Taj populizam s fanfarama završio je ovim izmjenama zakona kojima se sadašnja i bilo koja buduća Vlada u bitnoj mjeri razvlašćuje od ključnih upravljačkih nadležnosti u Ini i odriče se dosadašnjih ekskluzivnih prava. Još jedna velika kompanija završit će tako u stranom vlasništvu. Već sada možemo na prste nabrojiti one koje još nisu.ČETVRTAKBandićev cirkus


Nekidan smo čuli od predsjednica Republike da ona – kao svoje stavove – javno prenosi građanima ono što joj kažu savjetnici, a promijeni ploču kad zaposli nove. Sada čujemo od Bandića da on u ime Grada potpisuje ugovore koje »nikad ne čita«. Sam ocjenjuje da tjedno stavi potpis na oko tisuću ugovora, ali što u njima piše – nema pojma. Kad bi ih čitao, stalno bi bio u uredu, a ne na ulici, pa nikad ne bi dobio izbore.


Sve to kazao je u brk sutkinji Županijskog suda u Zagrebu dok ga je ispitivala kao svjedoka u predmetu u kojem četvero Bandićevih suradnika odgovara za izvlačenje 12 milijuna kuna iz proračuna na račun podizanja 600 nadstrešnica za putnike na stajalištima tramvaja i autobusa.


Iako je, kao službeni potpisnik, odgovoran za nebrojene gradske ugovore koji tek s njegovim potpisom postaju izvršni, Bandić je nonšalanatan i ne boji se zakona. Službenici mu donose papire na temelju kojih se isplaćuju milijuni kuna za razne usluge i projekte, on na njih penkalom našara »Milan Bandić« i vrati. Realizacija ugovora može početi u paketu s pravnim posljedicama.


Sutkinja je saznala još Bandićevih mudrosti. On »ne čita medije«. Smatra da su zapisnici »umjetnički dojam«, a ne neki bitan službeni spis. Te da nije problem ako je naveden u zapisniku s nekog sastanka jer na njemu možda nije ni bio. Bandićev cirkus nastupa u Zagrebu već 19 godina, birači plaćaju gradu prirez od 18 posto. Pa ako oni nemaju prigovora na ovakav način rada, može Bandić još 19.PETAKPapa najavio veliko čišćenje Crkve od seksualnih predatora


Broj brakova sklopljenih samo pred svećenikom i onih koje su mladenci odlučili registrirati samo u matičnom uredu države lani se čak i u Hrvatskoj već zamalo izjednačio. Crkvenih brakova 10.230 – građanskih 9.993. Već je u sedam naših županija zabilježeno više građanskih brakova nego vjerskih. I u drugim razvijenijim zemljama trend je sličan.


Katolička crkva je globalno zabrinuta. Pastva im okreće leđa. Uz to je premalo interesa za svećenički poziv, sve je manje i redovnica.


Papi Franji jasno je zašto. Napadni sjaj crkvenog bogatstva jedan je razlog zbog koga se vjernici distanciraju od »Božjeg namjesništva na Zemlji«, ali ima još puno gorih. Monstruozni slučajevi pedofilije u kojima su počinitelji pripadnici klera, a žrtve vjernička djeca, ispadaju iz ormara na svim kontinentima, žrtve ustaju i optužuju prelate za sramotno zataškavanje. I časne sestre progovorile su o silovanjima i pobačajima na koje su ih prisilili sociopatski zlostavljači s Kristovim križem na prstenu.


Javna je tajna i u Hrvatskoj da dio svećenika koji su se zakleli na celibat ima djecu i partnerice, tako je svuda. Smjerni dostojanstvenici povremeno bivaju razotkriveni u korupciji i drugim grabežnim deliktima, jedan monsignor upravo je osuđen u Italiji jer je vatikanskom diplomatskom poštom iz Švicarske pokušao prebaciti 20 milijuna opranih eura.


Licemjerje, dakle, vrišti na sve strane i Crkvu se sve više doživljava kao pokvarenog posrednika između čovjeka i njegove vjere, a sve manje kao moralnog arbitra čistog obraza. Zato je Papa u Vatikanu sazvao veliku konferenciju svih svjetskih kardinala posvećenu borbi protiv seksualne tiranije nad djecom od strane službenika Crkve. Ovaj Papa napokon želi jasne mjere i sankcije za zlostavljače u manitiji, iskrenu suradnju s javnim vlastima, opći preokret, a ne samo iznuđene isprike kad se baš mora. Naravno da ga mnogi u Crkvi zbog toga mrze. Ali ako ne uspije, Crkvi se loše piše.