Jogurtoslavija

KOMENTAR SANJE MODRIĆ Kolinda, jogurt na kvasinu

Sanja Modrić

foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

"I ja sam se, evo, uvijek izjašnjavala kao Hrvatica, diplomirala kao Hrvatica, udala se kao Hrvatica, rodila Hrvatice i zaposlila se kao Hrvatica. Sve prije devedesete. I nisam zato završila u zatvoru." Nemam link na tajne službe pa ne znam, ali stvar bi mogla biti u ovome. SOA je dojavila predsjednici da se neko šugavo novinarsko njuškalo dočepalo njenog indeksa ili drugih papira prije 1990. I da se njegova jednako šugava redakcija sprema to objaviti kao veliku senzaciju. Jer imaju crno na bijelome da se grandiozna Hrvatica Kolinda tada izjašnjavala kao – Jugoslavenka.


Jedino neka takva prijeteća informacija mogla ju je tako opaliti po glavi da u intervjuu Kleine Zeitungu, povodom njenog prekjučerašnjeg susreta s predsjednikom Austrije, izjavi kako se u bivšoj državi nisi smio izjasniti kao Hrvat jer ti je prijetilo da će te režim strpati u bajbok.


Ako nije to, onda odista nije jasno što ju je obuzelo. Mislim… da je to isto izjavila na Kiribatiju, sigurna da to ovdje neće biti preneseno, još i nekako. Laž bi, jasno, i tada bila laž. Ali možda bi prošla neopaženo. Austrija je, međutim, jako blizu, pa nije, niti je to bilo moguće.
A za grdnu nevolju, živi živcati građani, koji su rođeni u Hrvatskoj u doba Jugoslavije, pa su registrirani u matičnim knjigama, dobili osobne iskaznice, putovnice, indekse, radne i vojne knjižice i druge identifikacijske isprave, i danas čine više od 50 posto stanovništva Republike Hrvatske. Zato su ti živi ljudi prilično pobjesnili na Kolindino neshvatljivo lupetanje. Društvene mreže već su pune snimki raznoraznih osobnih dokumenata koje građani guraju pod nos Kolindi kako bi joj poručili da laže.


I ja sam se, evo, uvijek izjašnjavala kao Hrvatica, diplomirala kao Hrvatica, udala se kao Hrvatica, rodila Hrvatice i zaposlila se kao Hrvatica. Sve prije devedesete. I nisam zato završila u zatvoru. Kao ni itko od mojih kolega, prijatelja i rodbine. Uostalom, pa nije potres uništio statističke podatke iz našeg bivšeg života. Na popisu stanovništva 1991. godine, 78,1 posto građana Hrvatske izjasnili su se kao Hrvati. Godine 1971. Hrvata je u Hrvatskoj bilo 79,4 posto. A 1953. još zeru više, 79,5 posto. Među stanovništvom cijele SFRJ, bilo je 1991. godine zapisano 4.660.366 onih koji su se izjašnjavali kao Hrvati.


Glupo je to pokazivati Kolindi. Da želi znati, znala bi. Ali njoj je očito do toga da isfura sasvim drugu priču. A zašto, i to će se sigurno jednom saznati. Možda je ona pisala da je Jugoslavenka kad je u srednjoj školi tražila da je se iz SFRJ pošalje na školovanje u SAD misleći da će tako bolje proći. Ili kad se u Zagrebu krajem osamdesetih upisivala na fakultet? Iz kalkulantskih razloga. Ali moramo je obavijestiti da mnogi i mnogi Hrvati nikad nisu kalkulirali oko svoje nacionalne pripadnosti s motivom da se eventualno dočepaju raznih pogodnosti. Neki jesu, naravno. Tada kao i sada.


Ali zato pouzdano tvrdim da su i jedni i drugi uvijek jeli jogurt, kupujući točno onaj koji vole, suprotno Kolindinoj izjavi za Kleine Zeitung da ju je od bivše države odvraćalo što nije imala mogućnost »u dućanu birati između raznih vrsta jogurta«. I nisu morali » vlastima priopćavati koliko će kruha trebati idućeg tjedna«, na što se naša predsjednica nekidan također žalobno potužila austrijskim novinarima.


No od nje, na žalost, više ništa i ne čudi, pa ni ovo sada. U takvom provrelom hrvatstvu i jogurt je već na kvasini.