Komentar

BRANKO MIJIĆ Kolinda će prvi put u Jasenovac bez da to čini potajice. Što stoji iza toga?

Branko Mijić

Što se to dogodilo da Hrvatska, koja je s izraelske strane često dobivala packe zbog svojih dvostrukih kriterija kada su NDH-a i neoustaštvo po srijedi, sada iz usta njihovog predsjednika dobiva pohvaleSamo šest dana nakon što je »Centar Simon Wiesenthal oštro kritizirao uključenje zloglasnog simpatizera ustaša Thompsona u slavlje održano u Zagrebu povodom dočeka nacionalnog nogometnog tima« i samo pet dana nakon što je izraelski parlament Knesset usvojio kontroverzni zakon koji Izrael definira kao židovsku državu – naciju, a kojim građanima drugog reda postaje 1,8 milijuna Palestinaca s izraelskom putovnicom, u Zagrebu su se sastali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin izraelski kolega Reuven Rivlin.


S obzirom na kontekst, te dvije činjenice u diplomatskim bi razmišljanjima bile dovoljne da se »timing« državnog posjeta smatra problematičnim, ako ne i pogrešnim. Ali ne! Ni traga bilo kakvoj zategnutosti, nezgodnim pitanjima i umivenim odgovorima. Hrvatska i Izrael progledali su jedni drugima kroz prste, štoviše pred novinarima oboje predsjednika dijelili su si komplimente šakom i kapom.


Predsjednik Rivlin nije krio oduševljenje hrvatskom nogometnom reprezentacijom i umijećem naših nogometaša koje bi rado prenio u svoju domovinu. Ni spomena Thompsona, čak niti kao neprijepornog motivacijskog čimbenika našeg tima, a kamo li kao »zloglasnog simpatizera ustaša«, kako ga je titulirao dr. Efraim Zuroff. Predsjednica Grabar-Kitarović pokušala je povući poveznicu između Hrvatske i Izraela kao mediteranskih zemalja sličnih po veličini koje trebaju »istražiti svaku mogućnost jačanje suradnje« te podići odnose »na stratešku razinu«
Što se to dogodilo da Hrvatska, koja je s izraelske strane često dobivala packe zbog svojih dvostrukih kriterija kada su NDH-a i neoustaštvo po srijedi, sada iz usta njihovog predsjednika dobiva pohvale za 117 Hrvata proglašenih Pravednicima među narodima? Rivlin je tek poručio da treba učiti iz »crnih trenutaka« prošlosti, pa će se danas dogoditi čudo te će zajedno s Kolindom Grabar-Kitarović posjetiti nekadašnji ustaški konc-logor Jasenovac! Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nikada nije sudjelovala u službenim državnim komemoracijama u Jasenovcu, tamo je odlazila potajice, pa će ovo biti prvi njezin državnički posjet tom spomen-području. Ostat će doduše upitno je li domaćica odvela svog gosta u Jasenovac ili je Rivlin bio taj koji je hrvatsku predsjednicu natjerao u Jasenovac. Bespridržajno.


Razlog uzvraćene ljubavi Hrvatske i Izraela ne leži u holokaustu, već zato što »postoji veliki interes za buduće investicije i suradnju izraelske obrambene industrije u Hrvatskoj«. Ne radi se samo o kupnji polovnih izraelskih borbenih aviona vrijednih 500 milijuna dolara, za koje će ugovor biti potpisan najesen, već, očigledno, o znatno čvršćem vezivanju Hrvatske s »izraelskom obrambenom industrijom«. Onom istom koja posjeduje atomsko oružje, koja se brani rušeći sirijske avione iznad Golanske visoravni, bombardira Zapadnu obalu i Pojas Gaze svojatajući ih kao svoje, unatoč međunarodnom pravu i svim rezolucijama UN-a. Tom i takvom Izraelu obećala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kako će »Zagreb biti glas Izraela u EU-u.«


Makar zbog toga morala otići i u Jasenovac.