Piše Branko Mijić

BRANKO MIJIĆ Daj nam Trumpa da se igramo

Branko Mijić

Foto Reuters

Foto Reuters

I dajte nama Trumpa da se s njime igramo. Tko mu može doći glave, ako ne mi, moralni tifusari i sidaši, kako nam tepaju naši trumpisti

Jim Acosta novinarski je »lucky looser«, postavši od »neprijatelja naroda« svojim beskompromisnim suprotstavljanjem Donaldu Trumpu nacionalnim herojem za sve one kojima su puni i kapa i nos narančastog tiranina.Dopisnik CNN-a iz Bijele kuće sretnik je ponajprije zato što poslom nije vezan za Hrvatsku, jer ovdje bi, i za puno manje stvari od stand-up showa koji je priredio američkom predsjedniku, bio jedino i isključivo gubitnik. Ono što se Acosti u nas sigurno ne bi dogodilo je da medijska kuća u kojoj je zaposlen stane svim snagama iza njega, odlučna da do kraja brani njegova profesionalna i ljudska prava.

Da je Jim Acosta u radnom odnosu s, recimo, HTV-om a ne CNN-om, pa da se, zamislimo ako to možemo, usudio predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović na konferenciji za novinare postaviti pitanje što ona misli, recimo, o govoru Aleksandra Vučića u okupiranoj Glini 1995. godine, nakon što je predsjednica ljubazno okupljene novinare zamolila da je upravo to ne pitaju, vlastita kuća bi ga proglasila ne samo neprijateljem naroda, već bi ga i nogom u guzicu istjerala s Prisavlja. Baš kao što je i za manje stvari otkaze uručivala Saši Kosanoviću ili pak predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku koji je s dalekovidnice najuren, gle čuda, s istim obrazloženjem kao i Acosta iz Bijele kuće, jer je bio »bezobrazan«.


Ono na što Acosta ne bi ni u ludilu mogao računati da je Hrvat, postojanje je nekog ovdašnjeg Timothyja Kellyja, okružnog suca koji je Trumpovoj administraciji naredio da vrati novinarsku akreditaciju Acosti dok se ne odluči o tužbi CNN-a koji se obratio sudu zbog povrede prvog i petog amandmana američkog Ustava. Još manje bi se mogao nadati hitnom ročištu kako bi svoj posao mogao obavljati i duže od dva tjedna, na koliko mu je vraćena akreditacija, s otvorenom prijetnjom Bijele kuće da će mu nakon toga opet biti oduzeta.


Zapravo, Jim Acosta i ne zna da nipošto nije gubitnik, već Srećko Srećković zato što ne živi u Hrvatskoj, jer ovdje ne samo da bi ostao bez posla i nikada više ne bi vidio svoju akreditaciju, već bi morao platiti i debelu oštetu debelom lažovu Trumpu iako takvu uvredu nikada nije izrekao. Da je Jim Acosta slučajno novinar Narodnog lista iz Zadra i da je u tim novinama napisao tekst »Suca Babića treba prikovati na stup sramote«, jer se sudac javno pojavljivao u društvu koje nije primjereno djeliteljima pravde, morao bi dotičnom gospodinu isplatiti 50 tisuća kuna. Toliko su, naime, čovjeku koji je unatoč svemu avancirao do predsjednika Županijskog suda u Zadru, pravomoćno dodijelili njegovi kolege suci.
Da je Jim Acosta slučajno novinar Jutarnjeg lista koji je dobio zadatak intervjuirati saborskog zastupnika Mosta Nikolu Grmoju koji mu je autorizirano izjavio »da je DSV izvor korupcije i da korumpirani ljudi ne bi trebali birati suce«, morao bi sucu splitskog Županijskog suda Nevenu Cambiju isplatiti 50 tisuća kuna zbog nanesenih mu duševnih boli, iako njegovo ime nije spomenuo ni on, a ni Grmoja! Zato, cijenjeni kolega Acosta, budite sretni tu gdje ste.


I dajte nama Trumpa da se s njime igramo. Tko mu može doći glave, ako ne mi, moralni tifusari i sidaši, kako nam tepaju naši trumpisti.