Komentar Sanje Modrić

Agrokor: Drži vodu dok majstori odu

Sanja Modrić

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Netko bi stvarno trebao javiti Plenkoviću i njegovim nervoznim papagajima da je ovdje ustavno prihvaćeno kapitalističko uređenje u kome se svatko ima pravo boriti za svoje financijske i druge poslovne interese svim dopuštenim sredstvimaNagodba je najvažnija stvar u državi jer ona spašava hrvatsko gospodarstvo. Operacija se mora privesti kraju. Svi su dužni dati svoj puni doprinos da omoguće konačno rješenje. To su eksplicitne poruke premijera i sada već bivše Hotmail potpredsjednice Dalić, ostalih članova Vlade, HDZ-a i privremene uprave, pa i predsjednice Republike, koja se povremeno probudi iz sna i šalje naokolo svoja paušalna upozorenja.


No, danas, samo 50 dana do isteka već jednom produženog roka za dogovor vjerovnika, nered caruje, a glavni povjerenik i njegova pomoćnica Irena Weber na njega reagiraju otresito, tankih živaca i kratkog fitilja, obuzeti političkim ciljem svog imperativnog mandata.


U nedjelju su krvnički napali upravu Francka, koja prigovara zbog netransparentno i nekorektno vođenog postupka, iako je Francku i Visoki trgovački sud u velikoj mjeri već dao za pravo. Fabris i Weber time su se samo pridružili konstantnim Vladinim optužbama na račun »interesnih grupacija« koje zbog svojih samoživih partikularnih računica kvare idilu sretne nagodbe. Uvredljivi epiteti lijepe se na čelo nezadovoljnih i sumnjičavih – a osim Francka ima ih još, tu su Adris, Agram i drugi. U najboljoj maniri dogovorne ekonomije, i s političkih se govornica moralizira o njihovoj sebičnoj uroti protiv nagodbe, dijele im se packe i ucjenjuje ih se »općim interesom«.
Netko bi stvarno trebao javiti Plenkoviću i njegovim nervoznim papagajima da je ovdje ustavno prihvaćeno kapitalističko uređenje u kome se svatko ima pravo boriti za svoje financijske i druge poslovne interese svim dopuštenim sredstvima. Zar Plenković i Peruško očekuju da će tvrtke kojima prijete ogromni gubici, financijeri Agrokora i njegovi dioničari unaprijed odustati od te borbe samo zato što Vladi odgovara da se oni pokriju ušima i prihvate svaku shemu koju nažvrlja privremena uprava?


A shema propušta na sve strane, pri čemu se rupe pokušavaju na brzaka krpati novim i novim maštovitim idejama i rješenjima. Fabris Peruško odlučio je ignorirati naloge Visokog trgovačkog suda da objelodani dokumentaciju koju drži u sefu umjesto da je svima pruži na uvid. Vlasnički statusi u Agrokoru još uvijek nisu točno utvrđeni. U Ramljakovom privremenom vjerovničkom vijeću sjede i predstavnici skupina čiji je legitimitet potrošen jer su im već plaćeni svi dugovi ili veliki dio. Koliko, ne zna se točno. A glavni povjerenik nonšalantno izjavljuje kako više nema vremena da se na temelju preostalih stvarnih potraživanja konstituira legitimno vjerovničko vijeće.


S koncepcijom »zrcalnih društava«, novih kompanija u koje će biti preneseno samo zdravo tkivo, propada malim dioničarima sve što su u Agrokoru imali, ali i državi koja se, međutim, pravi mutava, fućka joj se za porezne obveznike. U toku su kombinacije sa Sberom oko Mercatora, koje bi Putinovim bankama automatski osigurale možda i 50-postotno vlasništvo u Agrokoru. Nema kreditora za refinanciranje 1,06 milijardi eura roll-upa.


Slijedom tih činjenica, Peruškova je živčanost razumljiva. Ona ukazuje na veliku nesigurnost da proces ide legalnom i legitimnom završetku. Klempava nagodba znači niz tužbi protiv Republike Hrvatske. Ali Plenkoviću je važno samo to da stvar »drži vodu dok majstori odu«.