EU megafon

Roberta Metsola piše za Novi list o novom paketu propisa o migracijama: ‘Ispunili smo obećanja’

Roberta Metsola

Paket se temelji na shvaćanju da su migracije prije svega humano pitanjeNa europskim izborima 2019. pitanje migracija bilo je glavni razlog zabrinutosti građana u cijeloj Uniji. U srijedu je Europski parlament prihvatio nove pravne propise kojima ćemo se na razini Europske unije voditi u rješavanju pitanja migracija i azila. Ti su se propisi usuglašavali više od deset godina. Održali smo riječ. Ispunili smo svoja obećanja. Što je najvažnije, spomenuti paket mjera ima potencijal istinski promijeniti stanje stvari.


Paket, za koji su glasovali vaši predstavnici u Europskom parlamentu, predstavlja čvrst pravni okvir jednak za sve države članice: okvir je to koji je učinkovit i koji štiti. Riječ je o zakonima kojima se osiguravaju naše granice, koji su humani i pravedni prema onima kojima je potrebna zaštita, čvrsti prema onima koji ne ispunjavaju uvjete, a strogi prema trgovcima ljudima, koji iskorištavaju najranjivije skupine društva. Paket se temelji na shvaćanju da su migracije prije svega humano pitanje. Iza svake se brojke, naime, krije nečiji život i snovi o boljoj budućnosti.


Zahvaljujući tim novim zakonima sustav azila i migracija EU-a postat će učinkovitiji za uključene osobe i otporniji na migracijske pritiske. Uspjeli smo postići ravnotežu između solidarnosti i odgovornosti, uz istodobno puno poštovanje ljudskih prava. Put do tog cilja nije bio lak. Migracije su tema na koju reagiramo emocionalno; bojazni nisu iste u najizloženijim zemljama ili državama tranzita te onima koje su krajnja odredišta, kao ni između država članica s morskim granicama i onih s kopnenim granicama. No, upravo je zbog te činjenice naše postignuće još i važnije. Unatoč izgledima koji su bili protiv nas, dokazali smo da Europa može odgovoriti na pitanja koja su važna građanima. Dakle, ako postoji politička volja, postoji i način.


Ojačavanje granica
Ovaj će pakt ojačati naše vanjske granice, a tome će doprinijeti Uredba o postupku azila i Uredba o dubinskim provjerama. Istovremeno ćemo očuvati i cjelovitost schengenskog područja. Kada nema unutarnjih granica, potrebna su ista pravila koja vrijede i primjenjuju se na svim vanjskim granicama.


Sporazumi o bazi podataka Eurodac i Uredbi o upravljanju azilom i migracijama uvelike će pridonijeti rješavanju pitanja sekundarnih kretanja i istinskoj solidarnosti među državama članicama. Spomenuta uredba obuhvaća i pitanja vanjske dimenzije i potrebe za suradnjom s ključnim trećim zemljama.


Pakt o migracijama i azilu ne ograničava se na rješavanje navedenih pitanja. Zahvaljujući svojem holističkom pristupu obuhvaća i krizne situacije, slučajeve više sile i druge nepredviđene okolnosti kako se nijedna država članica ne bi osjećala napuštenom u naporima da se nosi s pritiskom. Od presudne je važnosti da se njime predviđaju mjere za borbu protiv hibridnih prijetnji i „instrumentalizacije migranata”, kojoj smo nedavno svjedočili na našim granicama s Bjelarusijom i Rusijom.


 


Paket je, dakle, dalekosežan. To ne znači da će svi problemi magično nestati preko noći, ali učinili smo deset velikih koraka naprijed u odnosu na tek mala postignuća ostvarena u prethodnom desetljeću. Pojednostavit će se procedure. Skratit će se dugotrajni postupci podnošenja zahtjeva. Poboljšat će se koordinacija svih aktera na terenu. Naposljetku, paket će osigurati da ljudi koji očajnički, hitno i legitimno trebaju zaštitu, mogu tu zaštitu brzo i dobiti. To je glavna svrha pakta.


Pred nama je, ipak, još mnogo posla. Moramo učiniti više kada je riječ o postupcima vraćanja. Previše je osoba koje bi se trebale i mogle sigurno vratiti u svoje zemlje, ali se još ne vraćaju. U velikoj većini slučajeva postupak traje predugo: takvo je stanje nezadovoljavajuće. Možemo osigurati da naša sredstva budu namijenjena onima kojima su najpotrebnija. Možemo ostati vjerni našim vrijednostima ljudskih i temeljnih prava te se uhvatiti u koštac s problemom.


Prije svega, moramo osigurati da se ono što smo dogovorili u potpunosti provede u svim državama članicama i da se pritom poštuje načelo zajedničke ljudskosti: to je, naime, europski način rješavanja problema.