Leteći nadzor

Vtrus: nude dronove umjesto noćnih čuvara i obećavaju “malu mogućnost pogreške”

P. N.

Pixabay.com / Ilustracija

Pixabay.com / Ilustracija

Dron za sada nosi naziv ABI Zero, opremljen je sa senzorima, običnim RGB kamerama koje rade u 360 stupnjeva i senzorom dubine sa strukturiranim svjetlom. Za vlasnike tvornica uvijek je dobro znati što se događa u njihovim skladištima i objektima, a posebno se to odnosi na regularne inspekcije koje oduzimaju vrijeme, novac, ali i osoblje. U 21. stoljeću vrijeme je za korištenje praktičnijih stvari. Pa zašto ne koristiti dronove?


Vtrus je kompanija koja koristi računalni nadzor nad dronom koji bi se mogao sigurno kretati unutrašnjim prostorom i stvoriti detaljne 3D karte koje će koristiti inspektorima i radnicima u realnom vremenu.


Svaki centimetar prostora


Trenutno je Vtrus pokazao samo svoju hardversku platformu, odnosno prototip kako bi sustav drona trebao funkcionirati.
U svijetu već postoje slične usluge temeljene na dron zaštiti. Međutim, jedan od glavnih ljudi u Vtrusu, Jonathan Lenoff, rekao je da njihov sustav ima malu mogućnost pogreške, pogotovo jer je njihov dron vrlo precizan te računa svaki centimetar prostora.


Leti 10 minuta


Također, dron bi služio i za provjeru nekih stvari koje radnici moraju sami raditi te se tako dovode u opasnost. Provjera ožičenja na rasvjeti ili traženje hrđe na nesigurnim mjestima samo su neki od poslova koje bi dron učinio umjesto zaposlenika i tako smanjio obujam rizičnih zadataka.


Dron za sada nosi naziv ABI Zero, opremljen je sa senzorima, običnim RGB kamerama koje rade u 360 stupnjeva i senzorom dubine sa strukturiranim svjetlom. Kada je posve napunjen ABI će moći letjeti oko deset minuta.