Futurologija

ODŠKRINUTA VRATA BUDUĆNOSTI Posebni uređaji skenirat će našu DNK i određivati što trebamo jesti

K. B.

Dr. Gaye istražuje zašto konzumiramo određene namirnice te predviđa buduće trendove koji zahvaćaju cjelokupno društvo, ne ostavljajući pojedincu previše mogućnosti
Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja se specijalizirala na temu prehrane. Dr. Gaye istražuje nadolazeće promjene u konzumaciji namirnica i predviđa što ćemo jesti za 5 do 10 godina. Jedno od njezinih predviđanja je da ćemo u budućnosti koristiti uređaje koji će biti direktno  povezani s našim DNK-om, i ukazivati nam što bismo trebali jesti tog dana kako bismo iskoristili svoj puni potencijal. Uređaje ćemo koristiti u vlastitoj kuhinji i u trgovinama te ćemo na temelju njihove analize birati namirnice.


Ova futurologinja okuplja istraživački tim te primjenjuje suvremeni znanstveni pristup istraživanju povijesti, prirode, globalnih kultura, marketinga te ponašanja potrošača kako bi mogla donijeti predviđanja vezana za prehranu.


Obrasci i odluke
Dr. Gaye smatra da se okus, iako ga poimamo kao biološko iskustvo, može promatrati kao socijalni fenomen te ističe kako bez obzira što jedemo ili ne jedemo, sa svime što kupujemo, uzgajamo i konzumiramo donosimo osobne, kulturne, društvene i političke odluke te tako održavamo vlastite kulturne obrasce.


Za kreiranje predviđanja važni su različiti faktori, od pakiranja, kulture, tradicije, religije, proizvoda koji se trenutno mogu naći na policama do proizvoda koji su se prestali proizvoditi ili prodavati. Kao futurologinja prehrane, dr. Gaye istražuje zašto konzumiramo određene namirnice te predviđa buduće trendove koji zahvaćaju cjelokupno društvo, ne ostavljajući pojedincu previše mogućnosti da ostane nezahvaćen određenim globalnim trendom.


Razvoj čovječanstva


Futurologinja Gaye predaje na Nottingham Trent sveučilištu u Londonu i Lund sveučilištu u Švedskoj. Redovito drži predavanja, seminare, radi akademska istraživanja, objavljuje publikacije, piše novinske članke te savjetuje prehrambene tvrtke. Primarne teme su joj budućnost hrane, budućnost zdravlja i povezanost osobnog identiteta s odabirom namirnica.


Koji su nadolazeći trendovi te kako će tehnologija biti povezana sa svakodnevnom konzumacijom namirnica, dr. Gaye će govoriti na Future Tense konferenciji, 2. listopada u zagrebačkoj Laubi.


Uz Gaye na Future Tense konferenciji govorit će i drugi futurolozi: Aric Dromi na temu pametnih gradova, David Birch na temu budućnosti plaćanja i Gerd Leonhard o utjecaju razvoja tehnologije na razvoj čovječanstva.


Futurologija je znanstvena disciplina koja istražuje i predviđa mogućnosti tehnološkog i društvenog razvoja, njome se bave interdisciplinarni timovi vrhunskih znanstvenika. Futurolozi predviđaju budućnost koja proizlazi iz kompleksnosti suvremenih društava. Tvrtke zapošljavaju futurologe u procesu upravljanja rizicima ili kao pomoć pri donošenju odluka.