Nastavak politike diskriminacije

Gradonačelnik Subotice zabranio predstavljanje knjiga o Bunjevcima u Gradskoj kući

Hina

Slaven Bačić

Slaven Bačić

»Kao kada su Židovi morali nositi židovsku zvijezdu na rukavima, ili kao što je Pupovac nedavno nosio vrpcu na konferenciji za novinare u Zagrebu, tako izgleda i mi ako želimo u Gradsku kuću moramo nositi crveno-bijelu vrpcu oko ruke da se zna tko smo«, objasnio je predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven BačićSUBOTICA Gradonačelnik Subotice uskratio je pravo korištenja Gradske kuće za predstavljanje dva hrvatska znanstvena djela o identitetu bunjevačkih Hrvata u Vojvodini i Mađarskoj, što je u vodstvu hrvatske manjine ocijenjeno kao nastavak politike diskriminacije Hrvata u ovome gradu.


Poručujući kako se osjećaju »žigosanima«, organizatori predstavljanja, koje je u utorak navečer održano u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo«, nosili su crveno-bijele vrpce oko rukava odijela.


»Kao kada su Židovi morali nositi židovsku zvijezdu na rukavima, ili kao što je Pupovac nedavno nosio vrpcu na konferenciji za novinare u Zagrebu, tako izgleda i mi ako želimo u Gradsku kuću moramo nositi crveno-bijelu vrpcu oko ruke da se zna tko smo«, objasnio je predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić.
Zabrana predstavljanja u javnom, gradskom prostoru zbornika radova »Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu« i monografije »Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca«, za ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova, znak je da je sloboda govora u Srbiji dovedena u pitanje.


»Mi na ovaj način šaljemo poruku da smo oni koji jesmo, i da ne prihvaćamo da nam se određuje gdje ćemo promovirati naša znanstvena djela«, naveo je Žigmanov.


Dodao je kako je još uvijek »živo sjećanje među Hrvatima u Subotici kada su imali zabranu ulaska u te (gradske) prostore – jedino im je bio dopušten ulazak u Žutu kuću gdje je bilo sjedište mađarske policije, između 1941. i 1944.«


 Potporu organizatorima i okupljenim pripadnicima hrvatske manjine u »Bunjevačkom kolu« došao je dati veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić, koji je izrazio nezadovoljstvo odlukom gradske uprave u Subotici.


»Mislim da ovo nema smisla, jer bi sve manjine trebale biti jednake i imati jednaka prava na predstavljanje svojih napose znanstvenih publikacija u Gradskoj kući. Meni je jako žao što to nije omogućeno i hrvatskoj manjini«, rekao je on.


Gradonačelnik Subotice odbio je izdati suglasnost za korištenje velike vijećnice Gradske kuće, u kojoj se često održavaju različite manifestacije i predstavljanja knjige, pod izlikom da promocija dviju knjiga spada u programe koji imaju politički karakter.


Organizatori su dva znanstvena rada četiri profesora Filozofskoga fakulteta u Zagrebu opisali kao kapitalna djela o identitetu bunjevačkih Hrvata u Vojvodini i Mađarskoj.


Glavni organizator predstavljanja bio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata koji je sunakladnik djela.


Ovo je drugi puta da je gradonačelnik Subotice Jene Maglai uskratio pravo korištenja prostora Gradske kuće institucijama hrvatske manjine za svoje aktivnosti.


Prvi puta, u rujnu prošle godine to je objasnio željom da se ne miješa u takozvano bunjevačko pitanje, odnosno sporenja oko pripadnosti Bunjevaca.


U Vojvodini postoji dio zajednice Bunjevaca koji niječu pripadnost hrvatskom narodu, i u tome imaju potporu nekih državnih i gradskih tijela, kao i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.