Reset sporazuma

Šef SDP-a u problemu: Beljak i Hrelja ne pristaju na Bernardićeve ponude

Tihana Tomičić

VJERAN ZGANEC ROGULJA/PIXSELL

VJERAN ZGANEC ROGULJA/PIXSELL

Ni u HSS-u ni u HSU-u nisu zadovoljni predloženim brojem mjesta na listi koje im nudi SDP. Partnerima će morati biti ponuđen bolji aranžman, ili će tražiti druge modele koaliranja za predstojeće izbore



ZAGREB – Koalicijski sporazum SDP-a, HSS-a i HSU-a je na resetu – iako je potpisan kao na samom početku ere Davora Bernardića na čelu SDP-a, sada se čini da od njega neće biti ništa. Ni u HSS-u ni u HSU-u nisu zadovoljni predloženim brojem mjesta na listi koje im nudi SDP te se cijeli sporazum stavlja na poziciju »čistog starta«. Pregovori će morati krenuti ponovo, i partnerima će morati biti ponuđen bolji aranžman, ili će i HSS i HSU tražiti druge modele koaliranja za predstojeće parlamentarne izbore.


– HSS je sporazum sa SDP-om imao na glasanju na svom Glavnom odboru još prošle godine, i jednoglasno je podržan. Ali uvjetno, uz obavezu da će se onaj prvi tekst sporazuma o suradnji potpisan prije dvije godine popravljati. Mi sada želimo točno znati tko će sjediti u toj koaliciji i s kojim uvjetima, da bi sporazum potpisali. Ako dogovora ne bude, HSS je spreman i na druge opcije – rekao nam je jučer šef stranke Krešo Beljak.


Na čekanju


SDP je, naime, HSS-u ponudio tri ulazna mjesta, te još jedno granično, ako se u prosjeku u deset izbornih jedinica ostvari minimalno šest i pol mandata, što je minimum za formiranje većine u Saboru. No, u prethodnom sporazumu HSS je računao na šest mjesta, a ne tri, i u HSS-u su Bernardiću jasno izrazili nezadovoljstvo njegovom ponudom. Umjesto da se sporazum popravi, na svakom krugu razgovora HSS-u se nudilo sve manje, kažu u toj stranci. Stoga su pregovori zasad prekinuti, i SDP je trenutačno bez koalicijskih partnera.




U HSS-u misle da postoje i drugi načini za izborni nastup, što se njih tiče: razgovaraju s PGS-om u 8. jedinici, vode razgovore s jakim pojedincima u nekim drugim jedinicama i misle da ionako mogu doći do tri mandata, a možda i do pet. U svakom slučaju, odnosi Beljaka i Bernardića trenutačno su – na čekanju.


Slično je i s HSU-om – upravo zato jer i umirovljenicima SDP nudi tri sigurna ulazna mjesta, kao i HSS-u, »seljaci« su također nezadovoljni jer smatraju da ankete ne lažu, a u njima je HSS bar dvostruko jači od HSU-a.


Strpljenje ima granice


No, HSU ima i drugi problem – SDP ta tri mjesta nudi svim umirovljenicima zajedno, a ne samo HSS-u, što znači da ne bi ušli samo Silvano Hrelja i njegovi kandidati, nego i Lazar Grujić iz Stranke umirovljenika, kojeg je upravo ovog tjedna Bernardić i posjetio. Uz to, HSU traži i jedno ministarsko mjesto, resor rada i mirovina, ali čini se da Bernardić – ne da.


– Mi smo sa SDP-om zasad razgovarali samo preliminarno. Znamo da nas neće precijeniti, ali neka nas ni ne podcijene. Mi smo strpljivi, no koketiranje sa Strankom umirovljenika mimo nas ne razumijemo. Ako SDP misli da na izbore može sam, bez svih nas, neka slobodno tako kažu i naprave, nemamo ništa protiv, ali fer je da to znamo. Braćo, odlučite se, to je naša poruka njima, kaže Silvano Hrelja iz HSU-a.


Može se reći da »škripi« na svim razinama SDP-ovog koalicijskog pregovaranja – uz HSS i HSU koji su na izlaznim vratima, Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a je izjavila da Davora Bernardića i ne vidi kao premijera, dok je IDS u dilemama jer lokalni socijaldemokrati jako udaraju na njihove gradonačelnike po Istri, pa nisu sigurni ima li smisla sklapati predizborni savez, kad ionako samostalno osvajaju tri mjesta u 8. jedinici.


U ovom trenutku, dakle, Davor Bernardić je bez koalicijskih partnera, a pitanje je može li na taj način doći do izborne pobjede, bez obzira na rejting koji je u porastu.