Europski put

Plenković u intervjuu za Politico: Hrvatska želi biti u užem krugu EU

Hina

FOTO: REUTERS/Vincent Kessler

FOTO: REUTERS/Vincent Kessler

„Ja želim Hrvatsku danas pozicionirati kao zemlju koja u prvim godinama svog članstva profitira od kohezijske politike koja istodobno jača europsku orijentaciju unutar zemlje“, rekao je Plenković.BERLIN – Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je, u razgovoru za europski online portal Politico od srijede, želju da Hrvatska uđe u uži krug među članicama Europske unije te da ubuduće igra veću ulogu u formiranju europske budućnosti.


„Hrvatska bi, kao najmlađa članica u klubu, htjela postići to da postane članica užeg kruga Europske unije“, rekao je Plenković u razgovoru za Politico.


On je istodobno naglasio kako i unutar Hrvatske želi ojačati europsku orijentaciju.
„Ja želim Hrvatsku danas pozicionirati kao zemlju koja u prvim godinama svog članstva profitira od kohezijske politike koja istodobno jača europsku orijentaciju unutar zemlje“, rekao je Plenković.


Hrvatski premijer je istaknuo i dva najvažnija strateška cilja Hrvatske: ulazak u Schengensku zonu i u zonu eura.


„Ulazak u Schengen je na dohvat ruke i ostvariv do našeg preuzimanja predsjedništva EU-om u prvoj polovici 2020. Drugi cilj, ulazak u zonu eura, nešto je udaljeniji i vjerujem da će on biti ostvaren u sljedećem izbornom razdoblju u Hrvatskoj između 2020. i 2024.“, rekao je Plenković.


Na pitanje namjerava li se kandidirati i za to izborno razdoblje, Plenković je odgovorio potvrdno.


„To je jasno moja agenda“, rekao je Plenković.