LAPSUS ŠEFA SDP-a

Kako se Bernardić utopio na Dan žena: Zasut je žestokim kritikama zbog vrijeđanja

Portal Novilist.hr

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Svi vole glasno zagovarati ravnopravnost i propisane zakonske političke kvote, no samo načelno, a onda kada dođu u priliku potaknuti žene na bavljenje politikom ili ih, primjerice, staviti na liste za Sabor, žena nema nigdje, kaže Marijana Puljak



Uoči Dana žena predsjednik SDP-a uspio je uvrijediti žene.


“Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu”, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u intervjuu Hini odgovarajući na pitanje zašto među koordinatorima izbornih jedinica nema niti jednu ženu i nije li koordinatorstvo šansa za profiliranje? 


Stoga se, pred većim brojem žena koje je, uoči njihova dana okupio na tribini o diskriminaciji, ogradio od diskriminacije: ”Neki pokušavaju i meni i SDP-u imputirati diskriminaciju prema ženama i vidim da se neke moje izjave i danas na tu temu izvlače iz konteksta i pogrešno interpretiraju. Možda su nespretne, ali svakako nikakva namjera nije bila nikoga diskriminirati”, javlja Televizija N1.




Takva je izjava izazvala reakcije kod žena izvan i unutar stranke, ali i na društvenim mrežama, a bivša SDP-ova ministrica obrane Željka Antunović upozorila je: ”Ovakve izjave nanose ozbiljnu štetu političkoj vjerodostojnosti čitave stranke, a mislim da su na neki način i autogol samog predsjednika. Očekujem od žena SDP-a da odreagiraju na neki zajednički način i spase što se spasiti da u smislu vjerodostojnosti i iskrene borbe za položaj žena”.


”Ja vjerujem da je imao dobre namjere, naravno da je rekao krivo. Ali na neki način to govori upravo ovo o čemu mi danas govorimo. To je samo činjenica da SDP do sada očito svojim ženama nije davao dovoljno šanse”, kazala je Ana Miličević Pezelj iz SSSH-a.


U intervjuu je kazao i kako je to nažalost tako zbog malog broja žena u Saboru i tijelima stranke, a na pitanje zašto primjerice gradonačelnica Supetra ne bi bila koordinatorica, rekao je kako vjeruje da će ona kao i ostale kolegice dobiti svoju šansu, javljaju Vijesti.hr.


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podsjeća: ”Ako ženama ne damo jednake šanse, a imamo iznimno vrijedne, ambiciozne, obrazovane žene, tada one neće biti vidljive. Ne samo u političkoj sferi, nego ekonomskoj, društvenoj, bilo kojoj sferi”.


Upitan je li među SDP-ovim izbornim koordinatorima mogla biti koja žena, bivši predsjednik SDP-a Ivo Josipović odgovorio je: ”Možda je mogla da, sigurno je mogla, ali mislim da je Bernardić dao jedno obrazloženje koje je možda malo izvan konteksta stavljeno u javnost, a da je najvažnije ono što stranka zaista radi, a to je položaj žena na izbornim listama gdje su apsolutno ravnopravne s muškima”.


Bile su i na euroizborima, a najavljuju, bit će tako i na parlamentarnima. Bernardić je i prije i poslije te rečenice zagovarao rodnu ravnopravnost, no njegov lapsus najmanji je problem kada se radi o pravima žena koje i dalje u 21. stoljeću pokušavaju biti ravnopravne s muškarcima, rame uz rame.


“Kada čelnik najveće oporbene stranke izostanak žena na popisu koordinatora izbornih jedinica opravda izjavom da ”koordinatorstvo nije za eksperimentiranje i da taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu”, onda znamo da je rodna jednakost u politici samo deklarativna i da je politička moć i dalje u rukama muškaraca”, poručila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.


Svi, kaže, vole glasno zagovarati ravnopravnost i propisane zakonske političke kvote, no samo načelno, a onda kada dođu u priliku potaknuti žene na bavljenje politikom ili ih, primjerice, staviti na liste za Sabor, žena nema nigdje.


Da su zgroženi, ali ne i iznenađeni Bernardićevom izjavom, poručili su i Demokrati njegova bivšeg stranačkog kolege Miranda Mrsića i napomenuli kako bi političari, posebice oni s lijevog spektra, morali biti predvodnici društvenih promjena koji bi Hrvatsku trebali izvući iz patrijarhalnog i šovinističkog pristupa ženama.


Zaprepašćujućom drže činjenicu da se osoba koja ne priznaje postojanje Ustavom RH zajamčene vrednote ravnopravnosti spolova, sprema uskoro preuzeti vlast u Hrvatskoj pa stoga zahtijevaju da se predsjednik SDP-a odmah i bez odgode ispriča svim ženama u Hrvatskoj jer “žene jesu i moraju biti ravnopravne sastavnice našega društva”.