BIRN tvrdi

KRK KAO AMERIČKA BAZA Pentagon oružje za Bliski Istok dostavlja preko Zračne luke Rijeka?

P. N.

Pentagon je navodno rutu na Krk preselio zbog odluke američkih vlasti da se te rute odmaknu od Njemačke budući da su u Njemačkoj počele istrage i propitkivanja jesu li kršeni zakoni prenošenjem oružja preko Njemačke za područje Sirije



Zračna luka Rijeka na Krku postala je važna, ali i neslužbena logistička baza Pentagona preko koje se dostavlja oružje na Bliski Istok, između ostalih, i sirijskim pobunjenicima, tvrdi se u tekstu objavljenom na Balkan Insight


Istraživački novinari okupljeni u mrežu BIRN, donose priču kako je od travnja mjeseca prisutan veći broj teretnih aviona koji, tvrdi se, prenose municiju i neidentificirane vojne potrepštine s područja istočnog bloka. 


Novinari su identificirali 14 teretnih letova u posljednjih šest mjeseci koji nose, ili vjerojatno nose, oružje.




Pentagon je navodno rutu na Krk preselio zbog odluke američkih vlasti da se te rute odmaknu od Njemačke budući da su u Njemačkoj počele istrage i propitkivanja jesu li kršeni zakoni prenošenjem oružja preko Njemačke za područje Sirije. 


Zračna kontrola na riječkom aerodromu odbila je komentirati teret u avionima, ali su novinarima priznali da je ovakvih letova više ove godine. 


Od travnja, 10 letova je bilo na relaciji Zračna luka Rijeka – baza Al Udeid u Kataru, a posljednji je odletio 25. rujna. 


Prema dokumentima u posjedu novinara, avioni tvrtke Silk Way, koja ima flotu velikih ruskih Iljušin-76 zrakoplova, iz Azerbajdžana su na hrvatsku obalu dopremali oružje “sovjetskog stila” po narudžbi SOCOM-a. 


SOCOM je tajni ogranak američke vojske koji se bavi nabavkom oružja i opreme za “osjetljive” partnere, navodi se u tekstu.


Cijeli tekst pročitajte OVDJE