Suđenje Ivi Sanaderu

Ježić ponovno nije htio otkriti identitet vlasnika Xenoplasta: “Ta osoba nema veze s ovim predmetom”

Hina

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine



Ispitivanjem krunskog svjedoka Roberta Ježića, koji ponovno nije htio otkriti identitet bivšeg većinskog vlasnika tvrtke Xenoplast, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju.


”Nemam namjeru otkriti identitet osobe koja je bila 90-postotni vlasnik jer ta osoba nema nikakve veze s ovim predmetom”, kazao je Ježić odgovarajući na pitanja obrane na okolnost različitosti njegovog i iskaza Stephana Hurlimanna, direktora jedne od švicarskih Ježićevih tvrtki.


Ježić je pojasnio i svoje ranije svjedočenje u kojem je kazao da je u njegovom vlasništvu bilo samo 10 posto švicarske tvrtke, iako je Hurlimann tvrdio da je Ježić bio jedini dioničar.




”Hurlimann je svojim tvrdnjama sam sebe pokušao eskulpirati. Jedino logičko objašnjenje je da se Hurlimann htio zaštititi”, kazao je Ježić.


Nakon što ga je Hernadijev britanski branitelj William Boyce ponovno upitao da otkrije identitet dioničara koji se povukao iz Xenoplasta, Ježić je ustrajao na zaštiti identiteta.


Sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Maja Štampar Stipić nije inzistiralo na odgovoru smatrajući kako ta osoba nije bila bitna za donošenje odluke u ovom postupku te da će sud cijeniti vjerodostojnost Ježićevog i Hurlimannovog iskaza.


Sutkinja je u četvrtak obavijestila stranke da prema ocjeni sudsko-medicinskog vještaka Božidara Šebečića postoperativni oporavak optuženog Sanadera ”teče sporije od očekivanog” i da on ”i nadalje nije zdravstveno sposoban pratiti rasprave”. Prema ocjeni vještaka, nakon fizikalne terapije potreban je dodatni neurokirurški pregled zbog boli u kralježnici, nakon čega je potrebno obaviti dopunsko medicinsko vještačenje Sanadera.


Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.


Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.