Rani božićni dar Vlade

Je li ovo predobro da bi bilo istinito: Dobivat ćemo još jednu plaću bez poreza godišnje

Jagoda Marić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Uredba kojom će Vlada podići neoporezivi iznos naknada na 7.500 kuna godišnje stupit će na snagu 1. prosinca. Pojeftinit će i lijekovi bez recepta - i na njih će se primjenjivati PDV od pet postoZAGREB Vlada je na današnjoj sjednici odlučila biti darežljiva, uranili su sa svetonikolskim, božićnim i novogodišnjim darovima poslodavcima i zaposlenima. Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će se već od 1. prosinca neoporezivi dio naknada, poput božićnica, regresa i ostalog dići sa 2.500 na 7.500 kuna. 


Time se zapravo omogućuje da se u nekim tvrtkama radnicima neoporezivo kroz godinu isplati cijela jedna dodatna plaća. Uredba kojom će Vlada podići taj iznos stupit će na snagu 1. prosinca.


Uz to, u sklopu izmjena poreznih zakona Vlada je u odnosu na prvotni prijedlog iz rujna odlučila da će se snižena stopa PDV-a od pet posto ubuduće plaćati i na lijekove koji se ne izdaju na recept. Dosad se ta snižena stopa plaćala samo na lijekove koji su se izdavali na recept, odnosno plaćala ih je sama država koja je snosila troškove tih lijekova.