Šah

Turnir kandidata: Prvi poraz Kramnika

Hina

Prvi poraz pretrpio je Vladimir Kramnik u susretu s nekadašnjim svjetskim prvakom Veselinom Topalovom.



HANTI-MANSIJSK U 6. kola Turnira kandidata za svjetskog šahovskog prvaka vodeći Viswanathan Anand naišao je na vrlo jak otpor Sergeja Karjakina, nije uspio ostvariti ni najmanju prednost, pa je remizirao u jednakoj završnici.


Prvi poraz pretrpio je Vladimir Kramnik u susretu s nekadašnjim svjetskim prvakom Veselinom Topalovom.


Još u otvaranju Kramnik je deplasirao svog skakača na rub šahovnice, što je Topalovu dalo priliku da privremenom žrtvom figure osvoji pješaka i prijeđe u nadmoćnu završnicu.




Kramnik se nije najbolje branio i napredovanjem slobodnog pješaka Topalov je izborio odlučujuću prednost.


Šahrijar Mameđarov neočekivano je pobijedio Petera Svidlera i vinuo se prema vrhu ljestvice. U jednakoj poziciji Svidler je nepotrebno dao pješaka i serijom nepreciznosti pružio suparniku mogućnost da efektnim međupotezom izbori prijelaz u dobivenu završnicu s raznobojnim lovcima.


Levon Aronian je protiv Dmitrija Andrejkina postigao topovsku završnicu s pješakom više, ali je aktivnom obranom Rus lako održao ravnotežu.


Rezultati 6. kola:Topalov-Kramnik 1-0, Anand-Karjakin remi, Mameđarov-Svidler 1-0, Aronian-Andrejkin remi. Poredak na tablici:Anand 4 boda, Aronian 3,5, Svidler, Mameđarov, Topalov i Kramnik po 3, Karjakin 2,5, Andrejkin 2 boda.Slijedi drugi slobodan dan, a 7. kolo igra se u petak, 21. ožujka.