Obostrano povjerenje

Dalić: ‘Ne treba mi ugovor, ostajem samo ako odemo u Rusiju’

Marko Cvijanović

Zlatko Dalić vodit će Hrvatsku u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. / Foto REUTERS

Zlatko Dalić vodit će Hrvatsku u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. / Foto REUTERS

To je bila moja želja. Ne želim nikakvu zaštitu, ne želim ugovore na tri godine, ne želim da me na taj način netko štiti. Ako se plasiramo na Svjetsko prvenstvo, onda sam ja taj i pripremat ću momčad za nastup u Rusiji. Ako ne, HNS će odlučivati o mojoj sudbini – kaže Dalić



RIJEKA – Zlatko Dalić vodit će hrvatsku nogometnu reprezentaciju u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji. Čovjek koji je za kormilom »kockastih« naslijedio smijenjenoga Antu Čačića i ostvario nužnu pobjedu nad Ukrajinom u posljednjem kolu osnovnog dijela kvalifikacija očekivano je dobio podršku Izvršnog odbora HNS-a, ali nije potpisao ugovor. Zašto?


– To je bila moja želja – kaže Zlatko Dalić.


– Ne želim nikakvu zaštitu, ne želim ugovore na tri godine, ne želim da me na taj način netko štiti. Hoću rezultat, želim otići u Rusiju i na taj način poslati poruku igračima. Želim da osjete da im vjerujem, ali da vjerujem i sebi samome. Igrači moraju osjetiti da mi to možemo. Ako se plasiramo na Svjetsko prvenstvo, onda sam ja taj i pripremat ću momčad za nastup u Rusiji. Ako se ne plasiramo, neka HNS odlučuje o mojoj sudbini. Ne želim ugovor koji će mi dati za pravo da godinu dana imam ruke u džepovima i vodim samo prijateljske utakmice. To me ne zanima. Želim svima pokazati da se mora cijeniti rezultat.


Samo rezultat




Dalić je u kratkom razdoblju stekao povjerenje svlačionice, ali i hrvatske javnosti koja je dala podršku čovjeku sposobnom u teškoj situaciji ostvariti pobjedu protiv Ukrajine i zadržati izglede za plasman na svjetsku smotru.


Kliknuli - Kockasti i izbornik / Foto REUTERS


Kliknuli – Kockasti i izbornik / Foto REUTERS



– Ljudi su očito prepoznali da sam preuzeo ovu funkciju iz čiste ljubavi prema Hrvatskoj, iz čiste želje da nešto napravim, da ostvarim rezultat, da nisam ovdje ni iz kakvih drugih interesa. Ja samo želim otići s Hrvatskom na Svjetsko prvenstvo, gdje joj je, uostalom, i mjesto. Ne želim se miješati ni u kakve druge stvari, nadam se da će hrvatski narod to prepoznati i stati iza hrvatske nogometne reprezentacije. Mene, ponavljam, zanima samo rezultat.


Novi izbornik danas putuje u Zurich na ždrijeb dodatnih kvalifikacija, uoči kojih će imati puno više vremena za pripremu izlučnih utakmica, u odnosu na nedavni kijevski dvoboj s Ukrajinom.


– Ima dovoljno vremena, najvažnije je da svi igrači budu zdravi. Provjerit ću neke igrače koji nisu igrali ili su bili ozlijeđeni. Već sam obavio razgovore s nekoliko igrača koji nisu bili u kadru na prijašnjim utakmicama. Pričao sam s Leovcem, koji je zabio gol za PAOK, pričao sam sa Strinićem koji je namjestio gol u pobjedi Sampdorije, razgovarao s Nikom Kovačem, jer sam se želio iz prve ruke uvjeriti u formu Ante Rebića… Svi su spremni biti dio ove reprezentacije.


Nova imena


Na popisu igrača za utakmice dodatnih kvalifikacija bit će, po svemu sudeći, nekoliko novih imena…


– Na popisu će biti oni koji su u dobroj formi i igraju dobro, samo to me zanima.


Dalić se ne želi baviti »čaranjem« i željama kad je u pitanju današnji ždrijeb, prvenstveno je okrenut razmišljanjima o svojoj momčadi.


– Ne želim o tome lamentirati, jer ne znam puno o našim mogućim protivnicima u dodatnim kvalifikacijama. Međutim, koga god izvučemo, maksimalno ćemo se pripremiti za tog protivnika. Ako Hrvatska bude prava i ako naši dođu spremni, onda ne bismo smjeli imati problema.


Tim više što Dalić tvrdi da se od prvog zajedničkog treninga dogodio »klik« između njega i igrača.


– Kliknuli smo u vrlo kratkom razdoblju, prišao igračima na prijateljski način. Nema tu puno filozofije, sve su to kvalitetnim igrači koji igraju u vrhunskim klubovima. Trebalo im je samo malo da kliknu, ja sam to, hvala Bogu, uspio prije utakmice s Ukrajinom. Razgovarao sam s njima, malo ih posložio i to je to. Igrači su svjesni važnosti utakmica što slijede, znaju da je Svjetsko prvenstvo u Rusiji zadnja prilika ove generacije.


Nove uloge


Na planu igre ne treba očekivati neke spektakularne zaokrete, Dalić jedino kani u postojanom sustavu (4-2-3-1) igračima dodijeliti neke nove uloge.


– Igrači će igrati na pozicijama na kojima mogu najviše dati. To je najvažnije.


Pred novim izbornikom su najvažnije utakmice u njegovoj trenerskoj karijeri…


– Voditi reprezentaciju je san svakog hrvatskog trenera, pogotovo na svjetskom prvenstvu. Ja sam prije deset mjeseci igrao finale azijske Lige prvaka. Dvije utakmice, puni stadioni… Igrao sam finale za koji se bore kineski, japanski, australski, iranski, južnokorejanski klubovi… To su velike utakmice, to je veliki doživljaj, ali ovo je ipak nešto posebno, nešto što se ne zaboravlja.