Srčani Makedonac

Stefan Ristovski: Sami smo protiv svih, ako treba poginut ću za Rijeku

Ivan Volarić

Reagirao sam na nepravdu, na nekorektno ponašanje prema našim navijačima. Rekao sam već da ću ako treba poginuti za ovaj klub, za ovaj grad, za ovu momčad i za ove navijače. Volim Rijeku i želim s njom otići do kraja! – kaže Ristovski



RIJEKA – Teško se sjetiti kada su nogometaši »Rijeke« izgledali tako izmučeno kao nakon pobjede nad »Lokomotivom« prošle subote. »Bijeli« su odradili Armadin »bis«, još jedan izlazak pred navijače desetak minuta nakon utakmice, a onda se vratili u svlačionice iz koje većina igrača dugo nije izlazila pred novinarske mikrofone. Posljedice treće naporne utakmice u sedam dana, ali i iznimnog otpora »lokosa«, koji doslovce nisu birali sredstva da na Rujevici odrade što bolji posao za svoju maticu iz Maksimira. Stefan Ristovski, junak šeste uzastopne pobjede »bijelih«, kraj utakmice dočekao je u civilu budući je u 75. minuti ustupio svoje mjesto Ivanu Martiću. Osim otpora igrača »Lokomotive« puno energije iz »Rileta« izvukla je i prehlada.


– Svaka pobjeda nama jako puno znači i svjesni smo da će, kako prvenstvo bude išlo svojemu kraju, biti sve teže – govorio je 25-godišnji makedonski reprezentativac. – Nakon ove utakmice mogu samo reći: sami protiv svih! To je jedna činjenica koja će po svemu sudeći ostati na snazi do kraja prvenstva. Borit ćemo se, znamo da neće biti lako, ali ipak mislim da je ovo naša godina.


Igrači »Lokomotive« otvoreno su u medijima najavljivali da će na Rujevici igrati za »Dinamo«, a te svoje najave potkrijepili su i na travnjaku.


Pravda je pobijedila




– Ako je to njihova želja i cilj u nogometnim karijerama… Ma znate što, svaka im čast ako im je cilj igrati za nekoga drugoga! Ne znam što su izjavljivali, ali sam vidio što su napravili. »Rijeka« i naši navijači ne zaslužuju onakve geste kakvu je napravio Ćorić kada je zabio gol ispred tribine s našim navijačima. Gdje god da smo bili i igrali bili smo maksimalno korektni prema našim domaćinima. Pravda je na kraju pobijedila!


Ni reakcija Ristovskog nakon toga nije bila primjerena. Skočio je onako vruće glave na Ćorića koji je rekao da je Stefan zbog toga zaslužio crveni, a ne žuti karton.


– Reagirao sam na nepravdu, na nekorektno ponašanje prema našim navijačima. Uvijek kada se tako nešto dogodi onda se nešto probudi u meni i jednostavno ne mogu prijeći preko toga. Rekao sam već da ću ako treba poginuti za ovaj klub, za ovaj grad, za ovu momčad i za ove navijače. Volim »Rijeku« i želim s njom otići do kraja!



»Bijeli« su produžili svoj niz pobjeda (pet prvenstvenih, šest u službenim utakmicama) i niz neporaženosti, koji traje više od godinu dana kada su u pitanju prvenstvene utakmice (poraza od Dinama u Maksimiru 21. veljače), a nešto manje kada je riječ o službenim nastupima (poraz od Slaven Belupa u Koprivnici u polufinalu Kupa 5. travnja). Nastavili su Riječani i svoj niz bez poraza na domaćem terenu koji traje od 21. rujna 2014. godine i poraza od »Dinama« (1:2) na Kantridi (Rijeka još nije izgubila na Rujevici!).


Ukupno 43 prvenstvene utakmice u Prvoj HNL zaredom »Rijeka« nije izgubila na Kantridi ili Rujevici čime je izjednačen klupski rekord iz 80-tih godina i Prve jugoslavenske lige u periodu od 20. studenog 1982. godine pa do 23. lipnja 1985. godine. Tada je taj niz potrajao 946, a sada traje 896 dana s realnom pretpostavkom da će se i nastaviti.



Ne pamti se kada je jedna momčadi bila tako »napaljena« na Rujevici. Igrači »Lokomotive« doslovce nisu birali sredstva kako zaustaviti igrače u »bijelim« dresovima pa je u jednom trenutku sve zajedno počelo nalikovati na klasičnu »nogometnu tučnjavu«.


– Takav je ponekad nogomet… Moramo istrpiti sve da bi »Rijeka« bila prvak.


Lekcije


Riječani su gostujuću agresiju zauzdali golovima, a sve zajedno primirili u finišu utakmice tako što su »sakrili loptu«. Bilo je ovo jedno od zrelijih izdanja riječke momčadi ovoga proljeća.


– Utakmice protiv »Osijeka« i »Intera« su na svojevrstan način bile male lekcije za nas. Malo smo se povukli u drugim poluvremenima. Ovoga puta probali smo i u nastavku zadržati visoki ritam kroz naš brzi pas tako da smo izdržali do kraja.


Ali, nikako da Ristovski i suigrači ovoga proljeća izdrže do kraja jedne utakmice bez primljenog gola!


– Nema veze. Dok pobjeđujemo primljeni golovi nisu toliko važni! »Rile« u posljednjim utakmicama nije bio razini. I Kek ga je zbog toga malo »pecnuo«. Stefan je protiv »Lokomotive« odgovorio na pravi način.


– Uvijek želim dati maksimum. Imao sam malih problema s prehladom uoči utakmice s »Lokomotivom«, ali na kraju sam ipak zadržao 75 minuta. Moje je da radim i da igram. Svatko ima svoj pogled na utakmicu pa tako i trener. Moram samo nastaviti igrati i pružati svoj maksimum. Neka drugi sude o tome kako sam odigrao. Tu sam da pružam maksimum. Ništa, idemo dalje, čeka nas derbi na Poljudu, a znamo što to znači za naše navijače i za sve nas.


Stefan Ristovski će poput Marka Vešovića zbog tri žuta kartona preskočiti ogled u Splitu što je težak udarac za riječku momčad.


– Žao mi je što zbog kartona preskačem jadranski derbi, ali ne smijemo se žaliti. Imamo odličnih igrača i siguran sam da će to pokazati u nedjelju – zaključio je »Rile«.