Sportski direktor 'Rijeke'

SREĆKO JURIČIĆ Opet igramo na visokoj razini, lijepo je biti navijač na Rujevici

Orlando Rivetti

ZADOVOLJSTVO NASTAVKOM – Srećko Juričić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

ZADOVOLJSTVO NASTAVKOM – Srećko Juričić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Pred nama je još 10 kola, moramo skupiti što više bodova... I možemo obraniti Kup. Za sada smo usredotočeni na prvu sljedeću utakmicu, na Jadranski derbi koji krije strasti i draži – kaže Juričić



RIJEKA  Jedanaest sezona prvoligaškog staža (684 utakmice), nakon što je s »Rijekom« ušao u elitni razred bivše države prije 44 godine… Srećko Juričić, sportski direktor »Rijeke«, kao igrač osvojio je dva Kupa Jugoslavije, Balkanski kup, kao trener »Rijeke« izgubio jedno finale Kupa (1994.) i otišao u bijeli svijet (Bliski istok…), vodio četiri reprezentacije (UAE, Oman, Bahrain i Jemen), da bi se Kantrdi vratio poslije 18 godina.


»Dinamu« je naplatio izgubljeno finale Kupa s debelim kamatama. Kup i Superkup prije četiri godine, a sada je »Rijeka« osvojila dvostruku krunu. Srećko Juričić je »stručni mozak« predsjednika uprave Damira Miškovića.


Juričić i njegov prvi suradnik, Ivan Mance, za vrijeme prijelaznog roka, zimskog ili ljetnjeg, svejedno, spavaju na čavlima… Prvi su na meti kritike, od kluba do javnosti, ako momčad ne funkcionira, ako su dovedeni igrači promašaj.




Oni ne mogu pilatski oprati ruke, kazati da s novcem na raspolaganju ne mogu dovesti zvučno ime. Znaju što im je zadatak. Pronaći igrača koji će svoju kvalitetu dokazati u dresu »Rijeke« da bi se nakon toga dobro unovčio. On i klub…


»Rijeka« se raspada, rasprodala je momčad… Glasni su bili kritičari nakon ljeta i odlaska nekoliko ključnih igrača, ništa bolje nije bilo ni u zimskom razdoblju selidbe. »Rijeka« je u proljentnom nastavku svima začepila usta nanizavši četiri pobjede zaredom prije stanke. Ukupno pet u šest kola, postigla čak 20 golova…


Kolektiv


Na četiri pobjede zaredom, Juričić je skrenuo temu…


– Trener mora to analizirati, nije to moj posao. Što ću ja govoriti zašto smo zabili golove…


To je Srećko Juričić. Dobri duh Rujevice. Trener 35 godina. Nikada se nije miješao u trenerski posao jer dobro zna kako je trenerima…


Obavljen je veliki i kvalitetan posao u prijelaznom roku. Kako reče Damir Mišković, u oba pravca, odlazni i dolazni. Juričić u naslovnoj ulozi. »Rijeka« u proljetnom nastavku igra stvarno dobro.  


– Nismo se obazirali na veliki broj stručnih mišljenja dušebrižnika. Donedavno smo bili u raspadajućem stanju…


Idemo krenuti od Čolaka. Tri gola i pet asistencija, »devetka« s osjećajem za gol, ali i ratnik?


– Prije godinu dana smo ga željeli dovesti, ali tada nije bio slobodan. Dogovorili smo uvjete, sam je shvatio prednosti igranja za »Rijeku«. Zabijat će golove, biti bliže reprezentaciji.


Srđan Grahovac je posljednji stigao?


– Odlaskom Maleša i Mišića ostala su upražnjena mjesta na sredini terena. Doveli smo Grahovca i Capana. Grahovac se već iskazao, pokazao da je pojačanje, vjerujem da će istim putem krenuti i Capan. Grahovac ima iskustva igranja u Austriji i Astani, donio je kvalitetu.


Puljić je odigrao dvije cijele utakmice, ali i kada uđe sedam minuta, kao protiv »Dinama«, zabije…?


– Od njega puno očekujem. Gol igrač. Na treninzima radi maksimalno ozbiljno, vjerujem da će opravdati naša očekivanja, postati jedan od boljih igrača »Rijeke«.


Heber se raspucao nakon ozljede, sedam golova u četiri utakmice?


– Heber nije niti godinu dana s nama. Vjerujem da još nije pružio najbolje od svog potencijala.


Može postati prvi strijelac HNL-a?


– Ako nastavi zabijati, a »Rijeka« bude tako efikasna, naslov najboljeg strijelca ne bi mu smio pobjeći, ali to nije imperativ. »Rijekina« je snaga u kolektivu.


 Za pamćenje


Trener ste skoro četiri desetljeća, bez obzira na sadašnju funkciju. Igra zabija golove?


– »Rijeka« nekoliko godina ima svoju prepoznatljivu igru. Opet igramo na visokoj razni u proljetnom nastavku, puno je trčanja, presinga, golova… Lijepo je biti navijač na Rujevici. Ali ne smijemo biti euforični. Posljednje razdoblje bilo je veoma dobro u svakom pogledu, moramo tako nastaviti. Pred nama je još deset prvenstvenih susreta, treba pokušati odigrati kvalitetno.


U polufinalu Kupa 1994. godine izbacili ste »Hajduk« remijem (3:3) na Poljudu, nakon što je na Kantridi bilo 0:0. Tada je Katalinić, trener »Hajduka«, poručio ostavite svaku nadu u Senju… Dobili ste i prvenstveni susret na Poljudu 2:0, dvama pogotcima Mladenovića. Na Veliku subotu na programu je Jadranski derbi?


– Lijepo je i tada bilo biti navijač »Rijeke«… Sada očekujem veoma dobru i neizvjesnu utakmicu dvaju razigranih sastava. »Hajduka« s velikim ambicijama, na krilima euforije, »Rijeke« u naletu. Jadranski derbi trebao i biti spektakl za pamćenje.


Cilj »Rijeke« je sada drugo mjesto?


– Godinama imamo iste ciljeve, biti u vrhu… Vjerujem da ih i ove godine možemo ostvariti. Pred nama je još deset prvenstvenih kola, moramo skupiti što više bodova… I možemo obraniti Kup. Za sada smo, međutim, usredotočeni na prvu sljedeću utakmicu, na Jadranski derbi koji krije strasti i draži.