Rujevička ambulanta

BAUK OZLJEDA Mala vojska ozlijeđenih i nepoznanica Velkovski na putu riječkih proljetnih ambicija

Denis Frančišković

Antonio Mirko Čolak/Foto Arhiva NL

Antonio Mirko Čolak/Foto Arhiva NL

Rijeka bi od ozlijeđenih igrača, svježih povratnika i uz Velkovskog mogla složiti respektabilnu momčad, koja bi mogla zaigrati primjerice u sustavu 4-1-4-1, Raspopović, Velkovski, Punčec, Pavelić – Capan – Tomečak, Gorgon, Heber, Vuk – Čolak. I da ju je onda na treningu suprotstaviti momčadi što je istrčala protiv Hajduka. 



RIJEKA Rupture, lomovi, istegnuća… pa na kraju i val viroza. Nešto nesretnim okolostima, nešto promjenom podloge, a dobrim dijelom i još uvijek neobjašnjivo, nogometaši Rijeke ostali su na startu polusezone bez gotovo čitave jedne momčadi! Teško se prisjetiti kada su »bijeli« bili ovako izrešetani ozljedama od kada se igra HNL. Trener Igor Bišćan u zimskoj je stanci više strahovao od odlazaka (Heber, Župarić, Gorgon, Sluga, Žuta, Čanađija…), a na kraju se ispostavilo da je to »mačji kašalj« u odnosu na ono što je pogodilo momčad uoči gostovanja u Koprivnici u zaostaloj utakmici. Rijeka u uoči Hajduka imala čak osam ozlijeđenih igrača (Pavelić, Čolak, Capan, Raspopović, Punčec, Heber, Vuk, Tomečak), jednog svježeg povratnika (Gorgon) i jednog čije je zdravstveno stanje i forma od dolaska na Rujevicu stalna nepoznanica (Velkovski). Od njih osam, Raspopović, Vuk i Pavelić izgubljeni su do kraja prvenstva. Bišćana donekle može radovati što su se treninzima vratili Heber i Tomečak, a uskoro bi mogao i Punčec koji je virozan nakon što je zaliječio ozljedu.


– I mi sami nastojimo odgonetnuti zbog čega se sve ovo događa, jesmo li negdje pogriješili… Pripreme nisu bile klasične, bile su kratke, ali radilo se standardno – ustvrdio je Bišćan jednom prigodom na press konferenciji ne sluteći da je to samo početak vala ozlijeđenih koji će pokopiti momčad koja je jesenas pod njegovom dirigentskom palicom bila pravi hit.


Gorgon za primjer


A problemi su počeli već u Portugalu, kapetan Gorgon je osjetio list i propustio dvije tamošnje pripremne utakmice, Pavelić je s ozljedom zgloba trenirao malo samostalno, malo s momčadi. I pri povratku u zračnoj luci znakovito poručio:




– Za desetak dana bit ću sto posto spreman!


Na kraju se ispostavilio da ta ozljeda koju vuče duže vrijeme i nije tako bezazlena, Pavelića je praktički izbacila iz stroja do kraja sezone. Gorgon se s druge strane dobro oporavio, nakon propuštenih ogleda protiv Slavena i Gorice, stisnuo zube, protiv Hajduka pak odigrao kapetanski iako je dan prije imao temperaturu od 39 stupnjeva Celzijusa. Momčad je tada ostala i bez Hebera, prvog strijelca koji je u koprodukciji s Čolakom zabio više od polovice golova.


Uoči Gorice i domaćeg poraza »bijeli« su pak ostali bez Punčeca (ruptura), Čolaka (aduktor, leđa…) i Raspopovića (puknuće križnih ligamenata koljena), a nakon neočekivanog gubitka bodova iz konkurencije je »izletio« i Capan. To nije bio kraj niza, u Zaprešiću je stradao mladi Vuk koji je tek uhvatio natjecateljsku formu i najviše pokazivao od mladih, no kobno je bilo puknuće metatarzalne kosti u stopalu. Tomečak nije bio registriran za Inter, činilo se da će konkurirati za sraz s Hajdukom, ali na treningu je osjetio koljeno…



IGRAČ…OZLJEDA…OČEKIVANI POVRATAK


Luka Capan…parcijalna ruptura mišića…sljedeći tjedan


Antonio Mirko Čolak…parcijalna ruptura s avulzijom…za nekoliko tjedana


Araujo dos Santos Heber…ruptura mišića…počeo trenirati


Alexander Gorgon…list…počeo igrati


Mario Pavelić…skočni zglob…izgubljen do kraja sezone


Roberto Punčec…viroza…za nekoliko dana


Momčilo Raspopović…stražnji ligamenti koljena…izgubljen do kraja sezone


Ivan Tomečak…koljeno…počeo trenirati


Darko Velkovski…ruptura mišića…trenira uobičajeno


Matej Vuk..metatarzalna kost u stopalu…izgubljen do kraja sezone



Doda li se tome da Halilović i Murić nisu prošli pripreme, dovoljno je zaključiti kakve je sve to skupa donijelo glavobolje Bišćanu i stručnom stožeru. Momčad je još i dobro izledala u Jadranskom derbiju, dok su klupu grijali mladi Ristovski, Smolčić, Braut i Bušnja.


Žuta prijetnja


U cijeloj priči oko ozljeda »bijelih« ipak strši jedno ime. Ono Darka Velkovskog. Ozljeda mišića bacila ga je u drugi plan, oporavljao se pa obnavljao ozljedu… I sve se jako odužilo. Makedonski reprezentativac doveden je prije sedam mjeseci kao zvučno pojačanje, no odigrao je tek pola sata u kup susretu s Križevcima, dok je u isto vrijeme imao veću minutažu u kvalifikacijskim utakmicama Makedonije!? Velkovski je bio u zapisniku i na klupi u posljednje tri utakmice, ali ostao je bez minute provedene na travnjaku. Podvuče li se crta Rijeka bi od ozlijeđenih igrača i tek svježih povratnika uz Velkovskog mogla složiti respektabilnu momčad. Nedostajao bi joj samo vratar i jedan vezni. No, mogla bi zaigrati primjerice u sustavu 4-1-4-1, Raspopović, Velkovski, Punčec, Pavelić – Capan – Tomečak, Gorgon, Heber, Vuk – Čolak. I da ju je onda suprostaviti na treningu onoj što je istrčala protiv Hajduka. Nitko sretniji od Bišćana!

Treneru Rijeke posljednjih tjedana nije lako, ali znakovito poručuje:


– Moramo izgurati ovo razdoblje, nema kukanja!


No, i sam zna da će se momčad krpati u hodu. A treba se čuvati i kartona, po njih dva uoči Rudeša imaju Acosty, Lepinjica, Lončar, Mamić, Pavičić, Puljić i Župarić.