21. Kastafsko kulturno leto

Večer za pamćenje Roberta Grubišića

Slavica Mrkić Modrić

Spinčićeva muzika, izložba Harija Ivančića »Zemlje«, i promocija CD-a Robreta Grubišića na prepunoj Crekvini označili su početak jednog od najkvalitetnijih internacionalnog festivala kulture na Kvarneru  KASTAV  Uz zvuke Spinčićeve muzike, kako to tradicija i nalaže, te »spuštanjem« festivalske zastave, sinoć je u Kastvu otvoreno 21. Kastafsko kulturno leto, dvomjesečna manifestacija začeta još 1992. godine.


Mirna Rubeša, voditeljica, ovog, u kontinuitetu najstarijeg internacionalnog festivala kulture na Kvarneru, kazala je kako i ovog ljeta sve one sklone umjetnosti u Kastvu očekuje pregršt zanimljivih glazbenih, dramskih, te izložbenih sadržaja, kao i off programa.


Osvrnula se na 15. jubilarno izdanje Internacionalnog Festivala gitare, no nije zaboravila ni svim zaljubljenicima u ča izričaj najdražu stavku Kastafskog kulturnog leta, a to je osmi Čansonfest kojim KKL i završava.
Puna gledališta i dobre vremenske uvjete Kastavcima i njihovom Festivalu zaželjeli su Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarner, te u ime župana Primorsko-goranske županije Branko Škrobonja. Uz riječi – postanite naši gosti, trudit ćemo se da budemo najbolji domaćini, Rubeša je 21. kastavsko leto proglasila otvorenim, te pozvala nazočne na Lokvinu, u Crkvu sv. Trojice na otvaranje izložbe Harija Ivančića pod nazivom »Zemlje«.


  Prva večer, ovog po mnogočemu jedinstvenog Festivala kulture okončana je na publikom do posljednjeg mjesta ispunjenoj Crekvini, na kojoj je glazbenik i producent Robert Grubišić uz pomoć brojnih prijatelja promovirao trostruki album nazvan »Prošeći se po Kvarneru«. Darovavši gradonačelniku Kastva primjerak svog CD-a prvijenca Grubišić je kazao da mu je iznimna čast što je baš on sa svojim koncertom otvorio ovu manifestaciju na na što je Lukanović odgovorio:


  – Nama je drago što smo uspjeli uzeti ovaj program od onih koji nisu na vrijeme reagirali. Kako se radi o pjesmama koje ispunjavaju i dušu, i srce naših ljudi, svih onih koji dolaze na Kastafsko kulturno leto, ni trenutka nismo dvojili o tome da je upravo ovaj koncert prava uvertira u sve ono što će u narednom periodu uslijediti.


  Da je Lukanović imao pravo potvrdila je publika što je do duboko u noć uživala na Crekvini, upisujući večer petka 6. srpnja 2012. godine u kalendar Kastva pod nazivom – večer za pamćenje.Čuda j ljudi bilo na Crekvine, i čuda oneh koji su svojin nastupon uveličali večer Roberta Grubišića. Va programu su nastupili Voljen Grbac, Joso Butorac, Mirko Cetinski, Mario Battifiaca, Karin Kuljanić, Mirjana Bobuš, klapa Sol, kumpanija Tramuntana, Ženska klapa Kastav, Vivien Galletta, Damir Kedžo, Riversice, Ivan Pešut i grupa Fortunal, a z Merike su se z neken čudon tehnike drito na Crekvinu javili deški z Klape Kastav. I zakantali onu Marijovu »Del tebe«. Cela j večer bila puna emocij pa nikakovo čudo ča su mnoge oči zasuzile kad su na kraju z Roberton zasvirala i njegova dva sina Igor i Mateo. Ča reć, osin, ki ni bil, nek mu bude žal.