BIG Festival

U Bašku dolazi gitaristica koju je svirati učio Jimmy Page i čija glazba krasi filmove Woodyja Allena

Slavica Mrkić Modrić

Muriel Anderson

Muriel Anderson

Rock klasik »Stearway To Heaven« učio me je svirati nitko drugi do Jimmy Page osobno! Andres Segovia nije me znao kao glazbenicu nego kao djevojčicu koja mu je ispekla kolačiće svaki put kada bi dolazio u Chicago, kaže Mureil AndersonVečeras će u sklopu Baška International Guitar Festivala nastupiti Muriel Anderson, jedna od najznačajnijih žena u svijetu gitare. Muriel pripada najužem krugu najznačajnijih svjetskih fingerstyle gitarista i prva je žena koja je pobijedila na prestižnom natjecanju »National Fingerstyle Guitar Championship«.


Njena glazba može se čuti u filmovima Woodyja Allena. Skladbe s njezinog albuma Heartstrings pratile su astronaute space shuttlea Discovery. U Nashvilleu vodi festival Muriel Anderson’s All Star Guitar Night na kojem nastupaju najveće svjetske zvijezde, a za dvostruki album Nightlight Daylight dobila je jedanaest nacionalnih i internacionalnih nagrada.


Njezini mentori bili su velikani kao što su Chet Atkins i Cristopher Parkening. Piše kolumne za najutjecajnije gitarističke magazine u SAD-u i Japanu, autor je brojnih edukacijskih knjiga i DVD-a koje objavljuju najveće američke izdavačke kuće, a osim skladbi za solo gitaru komponira i za Nashville Chamber Orchestra i Vox Caelestis Women’s Choir.
Redovito koncertira i održava glazbene radionice diljem svijeta. Među njene prijatelje i štovatelje ubrajaju se i legende kao što su Les Paul, tvorac čuvene Les Paul gitare koju proizvodi Gibson, Tommy Emmanuel, Chet Atkins, Paco De Lucia, Seymour Duncan, proizvođač magneta za gitare, Vince Gill, zvijezda country glazbe.


K tomu, reći će svatko onaj tko nije zavidan, neovisno o spolu – izgleda »vauuu«!


Sjećanja


Tu i takvu Muirel »zaskočili« smo u Kastvu i brzinski priupitali ponešto. Znajući za njezine hrvatske nastupe pitali smo sjećali ih se uopće?


– Naravno da se sjećam. Svirala sam na prvom Hal’s All Star Guitar Festivalu, a nakon toga i na Krku. Rečeno mi je da je to bio prvi takav event i da se iz njega izrodio BIG festival. Publika je bila vrlo topla i sjećam se da smo se dobro zabavili, a ono što se ne zaboravlja je fantastični riblji menu.


Hrana i skupljanje recepata Muirelina su zabava. Hobi je spojila s profesionalnim životom i…


– Da, uvijek nastojim uživati u hrani i istražiti posebnosti kuhinja zemalja u kojima nastupam. Upravo radim na knjizi koja sadrži i audio CD u kojoj će biti puno izvrsnih recepata iz cijelog svijeta, a sa svakim receptom ide po jedna skladba. Konkretno, jednom dok sam boravila kod Hala (Damir Halilić op.a.) njegova mama mi je pokazala neke tradicionalne recepte. Hal je rekao da to sigurno nisam probala do tada, ali prepoznala sam neka od tih jela jer sam odrasla u dijelu Chicaga s puno hrvatskih doseljenika, doseljenih upravo iz ovoga kraja. Hmmm, baš razmišljam da skladam neku stvar koja ide uz te recepte.


Zanimalo nas je i kako je na svoju listu »suradnika« upisala toliko kultnih glazbenika.


– Shvatila sam da živim u, za gitariste i gitaru, vrlo zanimljivo vrijeme. Imala sam puno sreće što sam upoznala zaista mnoge velikane. Istinske glazbene legende. Bilo je tu i vrlo zanimljivih događaja. Na primjer Les Paul po kojem je dobila ime čuvena električna gitara Gibson Les Paul čuo me je kako sviram u nekoj radijskoj emisiji, javio se i pozvao me da mu se pridružim na jednom koncertu u New Yorku. Rock klasik »Stearway To Heaven« učio me je svirati nitko drugi do Jimmy Page osobno! Andres Segovia nije me znao kao glazbenicu nego kao djevojčicu koja mu je ispekla kolačiće svaki put kada bi dolazio u Chicago. Cheta Atkinsa sam upoznala preko mog učitelja mandoline Jethroa Burnsa. Poslao mi je skladbe za učiti pa sam počela dolaziti u Nashville učiti direktno od njega. Bio mi je jedan od najvećih uzora ne samo kao glazbenik nego i kao čovjek.


Doc Watson bio je moj prvi gitarski heroj i bila sam vrlo uzbuđena kad sam ga upoznala isto kao i velikog Billa Monroea kojeg zovu ocem Bluegrass glazbe. James Burton, nekadašnji gitarist Elvisa Presleya je moj prijatelj i često se srećemo isto kao i Tommy Emmanuel.


Temperamenti


Odnos s električnom gitarom, pitamo Muriel.


– Imam električnu gitaru ali to je drugi svijet, drugačija tehnika i pristup. Na raznim eventima sretala sam gitariste kao što su Joe Satriani ili Van Halen, a na primjer Steve Vai i Leon Russel su izrazili zanimanje da me imaju kao izvođača na njihovim »labelima«. Naravno da imam prijatelja među »elektro gitaristima«. Primjerice, Jack Pearson iz Allman Brothers Banda pa legendarni Duane Eddie koji je gostovao na mojem albumu »Wildcat«. Surađivala sam i s Philom Keaggyjem, Victorom Wootenom, Earlom Klughom, Tommyjem Emmanuelom i mnogim drugim glazbenicima.A onda s velikih imena pređosmo na one koji joj plješću iz publike. I to diljem zemaljske kugle. Zanimalo nas je jesu li reakcije svugdje iste ili ipak različiti temperamenti, različito reagiraju.


– U Europi koncerti redovito završavaju s tri bisa dok je to u SAD-u reducirano na većinom jedan bis, međutim Amerikanci kupuju više CD-a. Publika je različita, ali svi osjete pozitivnu energiju i onda se događa kemija neophodna za kvalitetnu interakciju. Vrlo sam sretna što audio-vizualni nastupi pod nazivom »Wonderlust« svugdje prolaze izvrsno. Posljednjih godina najčešće nastupam uživo upravo s tim projektom.


Što Muriel očekuje od večerašnjeg nastupa u Baški, a što publika može očekivati od nje i Ducka Bakera koji otvaraju ovogodišnji BIG Fest?


– Jednu obostrano lijepo doživljenu večer prepunu glazbe.


Staze humanosti


Muriel Anderson, poznata je i kao humanitarka. Osnivačica je Zaklade »Music for Life Alliance«.


– Ta zaklada je važna za pomoć mladim glazbenicima. Uz pomoć nekolicine volontera uspjeli smo pokrenuti zakladu i sretna sam da mogu pomoći mladim i talentiranim glazbenicima. Također moj »Muriel Anderson’s All star Guitar Night festival« kao i neki moji solistički nastupi isto su u funkciji ove zaklade, pojasnila je Muriel.