Slovenski kantautor u Opatiji

Predin na Ljetnoj: red glazbe, red viceva, red anegdota

Ivana Kocijan

Predin je imao i nesvakidašnjeg »pratećeg pjevača« – njegov se nastup miješao s nastupom Marka Tolje na terasi hotela Kvarner RIJEKA Mala ljetna pozornica u Opatiji u subotu je navečer ugostila cijenjenog slovenskoga kantautora Zorana Predina čijim je nastupom započeo koncertni dio ljetnog programa Festivala Opatija. U intimnoj atmosferi, uz pratnju Danila Ženka na klaviru, bivši je frontmen grupe Lačni Franz izveo tek dio pjesama iz svoje bogate pjesmarice koju autorskim stihovima puni više od tri desetljeća.


Glazbenik iza kojeg su 32 autorska albuma i tri zbirke poezije koncert je iskoristio i za predstavljanje autobiografske knjige »Druga žena u haremu« u kojoj kroz 22 provokativne priče pune crnog humora opisuje raznolike događaje iz svog života. Po provjerenom receptu »red glazbe, red viceva, anegdota i najava«, Predin je pred dosta rezerviranom opatijskom publikom izveo čitav niz pjesama na hrvatskom jeziku, da bi tek pred kraj zapjevao i na slovenskom. »Što bi mi bez nas«, »Za šaku ljubavi«, »Generalica«, »O mladom studentu i udanoj ženi« ili »Pridi k meni« te legendarni »Praslovan« – samo su neke od uspješnica kojima je oduševio posjetitelje. Na repertoaru su mu se našle i nove skladbe među kojima je i »Kosa boje srebra – Margita« posvećena Margiti Stefanović, pokojnoj članici grupe Ekaterina Velika. Osim poznatim hitovima, okupljene je oduševio i šalama na temu Europske unije, slovensko-hrvatskih veza, turizma, bračnih problema i sličnog.


Koncert je zaključio očekivanim bisom prije kojeg je još jednu vrlo konzervativnu svirku zaključio posljednjom pjesmom »Čekaj me«. 
Na koncertu Predin je imao i nesvakidašnjeg »pratećeg pjevača«.  Njegov se nastup, naime, miješao s nastupom riječkog pjevača Marka Tolje čijim je koncertom na terasi hotela Kvarner otvoreno ljeto na terasama Liburnia Rivijera Hotela na opatijskoj rivijeri.