Dodjela diskografskih nagrada

Porin 2012: Bare “Teškim bojama” pomeo konkurenciju

Danijela Bauk

Najviše Porina dobili su Goran Bare i Majke, čak 6 kamenih statua, od toga je samo skladba »Teške boje« osvojila čak 5 Porina, među kojima i one prestižne za Pjesmu godine i Hit godineOve godine publika i struka uskladili su mišljenja – Goran Bare i grupa Majke, odnosno njihov album »Teške boje« i istoimeni hit najbolje su što je hrvatska glazbena scena proizvela  u protekloj godini.


Potvrdili su to i brojni Porini kojima su ovjenčani na devetnaestoj dodjeli održanoj u riječkom Centru Zamet.


Svečani prijenos otvorili su finalisti HRT-ova showa Do posljednjeg zbora – Izvor, Zbor mladih Josip Kaplan i Concordia Discors izvedbama pjesama »Teške boje«, »Iz jednog pogleda« i »Pobjeg’o sam« nominiranima u kategoriji Hit godine. Dobitnike prvog sinoć dodijeljenog Porina birala je javnost, a zahvaljujući glasovima slušatelja vrijedno je priznanje otišlo u ruke Gorana Bare i grupe Majke, odnosno njihovoj, već spomenutoj, pjesmi »Teške boje«.
Naslovnu skladbu s albuma koji mu je ove godine donio čak jedanaest nominacija karizmatični pjevač i njegov bend izveli su odmah u nastavku programa. Izvrsna večer za vinkovačkog rokera nastavljena je već s idućom nagradom, onom u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom.


Niz muških slavljenika


Idući glazbenik koji je bogatoj kolekciji dodao još jednu statuu Ivice Propadala bio je Massimo Savić koji je za pjesmu »Iz jednog pogleda« nagrađen Porinom u kategoriji Najbolja muška vokalna izvedba.Popularni riječki roker Damir Urban je kući ponio dva Porina. Suradnja s polovicom 2Cellosa, Stjepan Hauserom donijela mu je nagradu za Najbolji album alternativne glazbe za nosač zvuka »Urban&Hauser« u izdanju Aquarius Recordsa. Drugi Porin stigao je u kategoriji Najbolja vokalna suradnja za pjesmu »Tremolo« s grupom Vatra. Stjepan Hauser je pak za pjesmu »Alone« s albuma s riječkim rokerom nagrađen za Najbolju instrumentalnu izvedbu.Da je subota bila večer Gorana Bare potvrđeno je i kada su »Teške boje« proglašene najboljim albumom rock glazbe. Niz muških slavljenika prekinut je proglašenjem dobitnice prestižne nagrade u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba. Za izvedbu skladbi »Titanic/Tango« i »Ča ča ča« statuom od bračkog kamena »Milovica« koje je i ove godine izradio mladi Siniša Martinić  Cezar nagrađena je iskusna osvajačica Porina Tamara Obrovac.


U još jednoj bitnoj kategoriji, Najbolji album pop-glazbe nominirani su nosači zvuka Massima Savića, Nine Badrić i Olivera Dragojevića i Stjepana Hausera, a prema odlukama glasača titulu najboljeg osvojio je album »Dodirni me slučajno« Massima Savića koji mu je, iako već ima brojna priznanja i nominacije, sada prvi put donio Porina u ovoj kategoriji.


Sastavljen od iskusnih glazbenika s dugim stažem, Porina za najboljeg novog izvođača osvojila je zagrebačka grupa Radio Luksemburg čiji je hit Ako nemam te proteklih godinu dana vladao radijskim eterom.U tri kategorije inozemne produkcije dva Porina dobio je dvojac 2Cellos, odnosno Stjepan Hauser i Luka Šulić. Najbolja inozemna pjesma je »Smooth Criminal«, a Najbolji inozemni album izvan klasične i jazz glazbe je »2Cellos Luka Šulic & Stjepan Hauser«. U kategoriji Najboljeg inozemnog video programa nagrada je pripala »Days of our lives« QueenaU kategoriji broj 1 – Album godine nominirani su bili nosači zvuka Massima, TBF-a i Goran Bare i Majke, a najboljim je diskografskim ostvarenjem u prošloj godini proglašen Pistaccio Metallic splitske šestorke.


Žestoka konkurencija


Dvosatna svečanost zaključena je proglašenjem pobjednika u, po mnogima najprestižnijoj kategoriji – Pjesma godine. Konkurencija je bila žestoka, a pomalo očekivano titulom najbolje okitio se hit Teške boje zahvaljujući kojem su Goran Bare i Majke još jednom potvrdili status najvećih zvijezda devetnaeste dodjele Porina.


Uzvanici u Centru Zamet su glasnim pljeskom pozdravili i dobitnike Porina za životno djelo – grupu Time i Stjepana Mihaljinca koji je preuzimajući priznanje izjavio kako mu je nagrada posebno draga jer dolazi od struke koja mu je priznala sve što je radio posljednjih pola stoljeća.


Dodjelu Porina obilježio je i Mate Mišo Kovač, 71-godišnja legenda hrvatske zabavne glazbe kojoj je dodijeljeno priznanje za životno djelo. Slavni Mišo koji je prisutne u Centru Zamet dignuo na noge i raspjevao lako kako to samo on zna, otpjevao je pjesmu Stjepana Mihaljinca »Noćas ćemo zemlji ko materi reći«, svima dobro poznati hit koji je svojevremeno osvojio dvije nagrade na Splitskom festivalu.Olja Dešić je također imao razloga za slavlje – njegov autorsko-izvođačko-producentski projekt »Afrički dnevnik« pobijedio je u kategoriji najboljeg albuma originalne glazbe za kazalište, film i/ili TV. Porin mu je stigao i kao producentu albuma »Zar više nema nas« klape Cambi, najbolji album zabavne glazbe, ali i za album »Božić u kazalištu« Marka Tolje, najbolji album božićne glazbe.– Split i Rijeka dva su najopasnija grada, što se tiče publike, poručio je karizmatični pjevač, a publika na Zametu pokazala je da u Rijeci njegovih obožavatelja ne nedostaje.


Počast Metikošu


U sklopu »Porina za 5!«, drugog Porina čija je dodjela održana u Rijeci, odana je i počast velikanu hrvatske i svjetske glazbene scene Karlu Metikošu.


Ovogodišnje izdanje diskografske nagrade koju tradicionalno dodjeljuje Institut hrvatske glazbe obilježili su i live nastupi aktualnih vlasnika najviše nominacija među kojima su bili i mnogi novopečeni porinovci. Na pjesme koje su obilježile proteklih godinu dana podsjetili su nas Jacques, Tamara Obrovac, Vatra i Urban, ovogodišnja hrvatska predstavnica na Eurosongu Nina Badrić, grupa Psihomodo Pop koja obilježava tri desetljeća na glazbenoj sceni, klapa Cambi, Opća opasnost i Massimo.


U ulogama voditelja i domaćina svečanog prijenosa koji je želio pokazati kreativnu živost domaće glazbene scene sad i nekad izvrsno su se snašli Danijela Trbović i Mario Petreković i tradicionalno skriven Duško Ćurlić.