Čestitka Riječanima

‘Božić je judi”: Glazbena božićna čarolija u HNK Ivana pl. Zajca

Ivana Kocijan

Održan u rasprodanom HNK Ivana pl. Zajca, koncert je uspješno povezao dvije tradicije, božićni koncert u kazalištu i glazbenu čestitku HGU-aRIJEKA » U prepunom riječkom kazalištu sinoć je održano jubilarno dvadeseto izdanje koncerta »Božić je judi« u organizaciji Hrvatske glazbene unije – podružnice Rijeka i HNK Ivana pl. Zajca.


Tradicionalno događanje kojim glazbenici Primorsko-goranske županije šalju božićno-novogodišnju čestitku, otvoreno je hrvatskom božićnom pjesmom »Radujte se narodi« u izvedbi ženske klape Luka i muške klape Kastav te zbora Opere i orkestra riječkog kazališta koji su pratili većinu izvođača. Mladi sopci i kanturice Kulturnog društva Ive Jelenović iz Dobrinja predstavili su se mantinjadom i koledvom »Bog se rodi Vitliomi«, dok su se članice klape Luka na pozornicu vratile kako bi zajedno s Alenom Polićem izvele božićnu pjesmu iz Hrvatskog primorja »U se vrime godišća«.


Muška klapa Kastav podsjetila je na još jednu poznatu božićnu skladbu, »Tri kralja jahahu«, dok su djevojke iz Putokaza publiku oduševile izvedbom tradicionalne božićne pjesme »Adeste fideles«. Katja Budimčić i Mario Lipovšek Battifiaca otpjevali su »Svim na zemlji«, Damir Kedžo »Veselje ti navješćujem«, a Leonora Surian talijansku božićnu pjesmu »Tu scendi dalle stelle«. »Little Drummer Boy« zaživio je u klapskoj izvedbi članica klape Luka, dok su se Tina Vukov i Elvis Stanić predstavili španjolskom božićnom skladbom »Nanita nana«. Riječkom brass kvintetu na repertoaru se našao »Blues for five«, a mladom HGU-ovcu Dini Antoniću američki božićni hitovi – »Let it snow«, »Winter wonderland«, »Jingle Bells«.
U američki blok odlično se uklopila i Lela Kaplowitz koja je otpjevala »Have yourself a merry little Christmas« i »White Christmas« te Marko Tolja koji je izveo pjesme »I’ll be home for Christmas« i »We wish you a merry Christmas «. Vivien Galletta i Voljen Grbac oduševili su skladbom »Oh holy night«, a glazbeno događanje koje nosi ime po pjesmi Dražena Turine Šajete nije moglo proći ni bez pjesme »Tiha noć« koju su na nekoliko stranih jezika i čakavskom dijalektu izveli: Leonora Surian, umjetnički voditelj koncerta Saša Matovina, Damir Kedžo, Žanil Tataj Žak i Duško Jeličić Dule, predsjednik riječkog HGU-a koji u tradicionalnom glazbenom događanju sudjeluje svih dvadeset godina. Naslovnu pjesmu »Božić je judi« otpjevali su Mario Lipovšek Battifiaca, Duško Jeličić Dule, klape Luka i Kastav te članovi zbora Opere, a veličanstveni božićni koncert zaključen je još jednom zajedničkom izvedbom, onom hrvatske božićne pjesme »Narodi nam se«. U neočekivanom bisu svi su zajedno s publikom još jednom izveli »Božić je judi«.


   Rasprodanim koncertom koji se mogao pratiti i u izravnom prijenosu u programu Radija Rijeke ravnao je dirigent Igor Vlajnić, a osim zbora i orkestra Opere, izvođače je pratio i HGU band glazbenog producenta Olje Dešića. Program su, kao i proteklih 19 godina, vodili Jadranka Čubrić i Ivica Vrkić. Održan u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca, koncert je uspješno povezao dvije tradicije, božićni koncert u kazalištu i glazbenu čestitku HGU-a, i mnogobrojne posjetitelje začarao prigodnom blagdanskom čarolijom.