Među odabranima

VELIKO PRIZNANJE Rade Šerbedžija u članstvu Američke filmske akademije, odlučivat će o “oskarovcima”

P. N.

Radi se o asocijaciji koja okuplja filmske profesionalce iz cijeloga svijeta, a članovi Akademije, uz ostalo sudjeluju u selekciji filmova i odlučivanju o dobitnicima prestižne nagradne OscarNaš proslavljeni filmski i kazališni glumac, redatelj i glazbenik te osnivač Kazališta Ulysses Rade Šerbedžija primio je poziv za članstvo u Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti. Radi se o asocijaciji koja okuplja filmske profesionalce iz cijeloga svijeta, a članovi Akademije, uz ostalo sudjeluju u selekciji filmova i odlučivanju o dobitnicima prestižne nagradne Oscar. Dolaze iz čak 57 zemalja, među kojima je i Hrvatska.


Rade Šerbedžija je u proteklih pola stoljeća svoje filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i mnogi poznati hollywoodski hitovi poput Eyes Wide Shut S. Kubricka , Mission impossible 2 J. Wooa, Snatch G. Ritchiea, Space Cowboys C. Eastwooda i dr.


Njegov redateljski filmski prvijenac “Oslobođenje Skoplja” (2016.), u kojemu glumi i glavnu ulogu, prikazan je na preko deset prestižnih festivala Europe i SAD-a, a prošle je godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.
Šerbedžija se nedavno vratio iz Amerike, gdje je u ožujku i travnju snimao film “Proud Mary”, u kojemu mu je partner bio Danny Glover, a čija se premijera očekuje sljedeće godine, gostovao u popularnoj seriji The Blacklist te imao premijeru filma The Promise redatelja Terryja Georgea, u kojemu igra uz Christiana Balea i Oscara Isaaca.


U pauzi od snimanja filmova, svakoga ljeta boravi na Brijunima gdje već 17. godinu zaredom djeluje u Kazalištu Ulysses. Ovogodišnju sezonu otvorit će 15. srpnja koncertom na kojem će mu se pridružiti dvojica najvećih gitarističkih virtuoza – Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, uz goste Damira Urbana i violinisticu Yvette Corneliu, a publika će ga u srpnju i kolovozu moći vidjeti u ulozi Kreonta u predstavi Antigona – 2000 godina kasnije te u naslovnoj ulozi najdugovječnije predstave Ulyssesa “Kralj Lear”.