Oralna higijena

Neugodna halitoza izlječiva

Živjeti zdravoHalitoza označava neugodan miris izdahnutog zraka, a smatra se da od toga pati oko četvrtina populacije. Osobe često nisu svjesne problemadok im netko ne kaže. U gotovo 90 posto slučajeva zadah potječe iz usta, a uzrok je metabolizam aktivnih bakterija koje razgrađuju ostatke hrane, stanica sline i krvi. Slina pomaže čišćenju i vlaženju usta, te kod suhih usta dolazi do nakupljanja odumrlih stanica na jeziku, desnima i unutrašnjosti obraza. Te se stanice raspadaju i emitiraju težak miris. Najčešće mjesto vezano uz zadah je jezik, čije su duboke fisurae povoljne za nakupljanje hrane i rast bakterija. Pogotovo stražnjidio jezika koji je teže očistiti, no i ostali dijelovi usta, mogu prouzročiti neugodan zadah, ali ne tako često kao stražnji dio jezika.


Sumporni spojevi i težakj zadah 


Upala zubnog mesa (gingivitis) i upala potpornog tkiva zubi (parodontitis), te ostale bolesti usne šupljine, bilo sistemske ili vezane za usnu šupljinu, uzrokuju zadah.To također mogu biti interdentalni prostori i subgingivalna područja, nepravilni zubni nadomjesci te ostaci hrane. Mogući uzroci su i bolesti grla, nosa ili uha, ali ipak u manjem obimu. Probavni trakt vrlo je rijetko uzrok i problem lošeg zadaha, a određena hrana i neke navike mogu biti uzrok halitoze. Problem se obično rješava redovnom higijenom usta, no ako stanje potraje, treba se posavjetovati s liječnikom. Kronična halitoza je zdravstveni problem, većinom prouzročen većom količinom hlapivih sumpornih spojeva koji zadahu daju težak i neugodan miris. Konzumiranje hrane s hlapivim sumpornim s hlapivim sumpornim spojevima, kao češnjak, luk i neki začini, najčešći su uzrok privremene halitoze. 


Dugotrajan uspjeh u prevenciji lošeg zadaha u većini slučajeva postiže sekroz stomatološki tretman koji počinje dijagnozom. U kliničkom ispitivanjurabimo halimetar ili sumporni monitor koji aspirira zrak iz usta ili zrakizdahnut kroz cijev i analizira koncentraciju vodikova sulfida imetilmerkaptana, plinove koji su “odgovorni” za zadah. Aparatom možemoodrediti granicu socijalno prihvatljivog zadaha. Iznad te granice neophodnoje liječenje. U liječenje su primarno uključeni parodontolozi i specijalistioralne medicine, jer se neugodan miris javlja i kao posljedica oralnihbolesti. Uz liječenje važna je pravilna oralna higijena, koja znatno smanjujebroj oralnih mikroorganizama. Ako je zadah i dalje prisutan, uključuju se idrugi kliničari, internisti, otorinolaringolozi, psiholozi

Uz svakodnevno čišćenje zuba,oralna higijena treba uključiti redovito: oralni tuš, zubni konac ili interdentalne četkice; čistač jezika za učinkovito mehaničko uklanjanje bakterija s jezika; posebne paste za zube i vodice za ispiranje koje su klinički dokazane u borbi protiv aktivnih bakterija koje uzrokuju loš zadah.


Testirajte dah


Primijetite li da se vaši sugovornici odmiču od vas dok govorite, to je često signal da imate problema sa zadahom. To možete provjeriti tako da stavite ruku ispred usta i nosa i izdahnite – poližite gornji dio šake i pričekajte minutu i zatim pomirišite. Možete pitati prijatelja imate li neugodan zadah ili svog doktora dentalne medicine. Provjerite i imate li bijele naslage na jeziku.