LIST KOJI JE PREŽIVIO GRANICU MUDROSTINarodni zdravstveni list obilježava 60 godina izlaženja,  i do danas bez sličnog primjera na ovim prostorima, ustraje u razvoju zdravstvene pismenosti, edukaciji  i promicanju zdravstva i zaštite zdravlja, ne odstupajući od javnozdravstvenih vrijednosti koji čine najveću nacionalnu vrijednost. U  izdanju za ožujak i travanj, tematski odražava svoju povijest. Osebujan uvodničar koji je sa slavljenikom podijelio 50 godina povijesti i daje mu poseban pečat, dr. Vladimir Smešny, nazvao ga je listom koji je preživio granicu mudrosti, vjerujući da mu je i budućnost osigurana i da na koncu znanje ipak pobjeđuje! A to je glavna vrijednost koju NZL promiče, jer, kao što poručuje izdavač, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, prof. dr. sc. Vladimir Mićović znanje je temelj zdravlja. Misiju ustanove i lista vidi u jačanju znanja pojedinaca i zajednice, ka pravednijim zdravstvenim  modelima u kojem se ogromni resursi neće usmjeravati na liječenje bolesti nego na njihovu prevenciju.  Prof. dr. Mićović ističe i veliku podršku u sredini u kojoj djeluje. Taj dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, kako ističe urednica NZL-a doc.dr.sc. Suzana Janković, s godinama pratio razvoj struke i zdravstva, a prevencija bolesti i promocija zdravlja do danas su njegov glavni cilj i sadržaj. Zbog toga su mu pretplatnici brojni iz cijele Hrvatske, osnovne i srednje škole, vrtići, i zdravstvene ustanove u koje se, u našoj Županiji, list dostavlja besplatno. U 2017. godini zabilježeno je gotovo 600000 ulazaka na internetske sadržaje lista.


 


Nema zdravlja bez znanja
Zdravlje je najvažnije, poručio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, jer je ustanova koja izdaje NZL u vlasništvu PGŽ, koja najveći dio proračuna izdvaja za zdravlje, kontinuirano, financijski i organizacijski podupirući ustanove i javnozdravstvene preventivne programe, uključujući NZL, te će sigurno ostati odgovoran partner u svim aktivnostima koje pridonose zaštiti zdravlja i suzbijanju bolesti. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ističe kao iznimnu čast i privilegiju sudjelovati u realizaciji tako važnog i vrijednog projekta uz ostale u prevenciji i očuvanju zdravlja kojima se Rijeka ponosi, a upravo je NZL dao nemjerljiv doprinos ostvarenju zajedničkog cilja – poboljšanja zdravlja i kvalitete života u gradu Rijeci, ali i šire. Ponos su izrazili i 30 proteklih godina lektorica lista prof. Vjekoslava Lenac, a korist koju list donosi čak i zdravstvenim djelatnicima  iznijela je čitateljica Monika Barak. Posebna je vrijednost lista to što je on priznat edukativni sadržaj kako to opisuje Patricija Jakopović, nastavnica zdravstvene njege iz Medicinske škole Varaždin, koja je već 17. godina pretplatnik NZL-a koji je još 1999. godine dobio rješenje Ministarstva prosvjete i športa da se može koristiti kao neobvezna dopunska literatura u osnovnim i srednjim školama.


 


VISOKE OCJENE ČITATELJA
Čitatelji vole i visoko ocjenjuju list


 


Posebno istraživanje zadovoljstva čitatelja u 2016. godini čije je rezultate predstavila članica Uredništva dr. med. Svjetlana Gašparović Babić, dalo je jasan rezultat: Glas naroda je potvrdio kako vjerna publika visoko ocjenjuje list koji je postao svojevrsni „brand“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Osim u tiskanom čita se i u elektroničkom obliku i najposjećenija je stranica na web stranicama NZJZ PGŽ. U stvaranju lista dugogodišnja, vjerna i revna suradnica je i članica uredništva Radojka Grbac.


 


Doajen Nastavnog zavoda za javno zdravstvo epidemiolog, prim.doc.dr.sc. Vjekoslav Bakašun, sjećanjem se osvrnuo na prvi broj NZL-a koji je promovirao pionir i vizionar tada doktor, kasnije prof. dr. Kajetan Blečić.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.