Etno udruga »Turanj«

U Brodu Moravicama postavljena spomen ploča posvećena četvorici partizana koji su živi izgorjeli 1942.

Marinko Krmpotić



BROD MORAVICE – Etno udruga »Turanj« iz Brod Moravica i ove je godine nastavila s tradicijom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom pa su tako članovi udruge na spomen-kosturnicu na mjesnom groblju u Brod Moravicama postavili spomen-ploču posvećenu četvorici partizanskih boraca stradalih u mjestašcu Lokvica nedaleko od Brod Moravica.


Naime u travnju 1942. godine u tadašnjoj gostionici u kući »Klobučar«, talijanski okupatori opkolili su i zapalili kuću u kojoj su izgorjeli spomenuti pripadnici antifašističkog pokreta.


Kao kolateralne žrtve stradalo je i dvoje šumskih radnika iz čabarskog područja koji su se u ovom objektu slučajno zatekli. Upravo u toj kosturnici sahranjeni su posmrtni ostaci stradalih pa je u znak sjećanja postavljena spomen-ploča. Ova ploča 90-ih godina prošlog stoljeća, kao uostalom i mnoga druga obilježja antifašizma, uklonjena je sa spomenute kuće pa Etno udruga zahvaljuje sadašnjem vlasniku Valteru Crnkoviću na ustupanju ploče.




Nakon postavljanja ploče položeno je cvijeće i zapaljene svijeće u sjećanje na sve one koji su položili svoje mlade živote na strani antihitlerovske koalicije i na taj način dali najveći doprinos pobjedi modernog svijeta nad avetima fašizma. Jer antifašizam je vrijednost koja se stalno i bezuvjetno brani te se podsjećanjem na te dane odašilje poruka mira i solidarnosti generacijama koje dolaze – istaknuto je pri obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom.