Četvrto izdanje

Festival održivosti: Sve što činiš prirodi, ustvari činiš sebi samome

Claudia Bošković

SNIMIO VEDRAN KARUZA

SNIMIO VEDRAN KARUZA



RIJEKA – Četvrto izdanje Festivala održivosti otvoreno je u petak navečer u parku Vladimira Nazora. Manifestacija je nastavljena cjelodnevnim programom u subotu, koji je zainteresiranim posjetiteljima ponudio pregršt zanimljivih aktivnosti čiji je fokus samoodrživi život, a pokriva raznolika područja ljudskog života – od zdrave prehrane i poljoprivrednih aktivnosti, preko prirodnog graditeljstva do međuodnosa u zajednici.



Festival je inicijalno pokrenula skupina građana koja je mudro iskoristila vrijeme civilnih inicijativa u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture 2020. kada su pojedinci imali priliku kreirati projekte u cilju postizanja dobrobiti unutar zajednice. Stoga i jest važno spomenuti da posebnu draž festivalu daju volonteri koji ulažu puno truda i ljubavi u dobrovoljni rad, čemu svjedoči i pomni odabir predavača. Naime, u pitanju jesu ljudi koji doista žive ono što govore, čije znanje nije naučeno iz udžbenika, nego iz istinske strasti prema ispreplitanju i cjelini odnosa prirode i čovjeka.





Zajednički nazivnik svega jest, kako ističe voditeljica projekta Vesna Lokas, tema održive zajednice i međuljudskih odnosa kao najvažnijeg segmenta održivosti danas.


– Ti međuljudski odnosi su možda čak i najvažniji, u središtu je čovjek, ono što čini prema van, prema drugom čovjeku, prema planetu, prema svojoj hrani. U svemu tome imamo utjecaj prema prirodi i prema samom sebi, a to upravo poručuje i sam festival. Sve što činiš prirodi, ustvari činiš sebi samome, mi jesmo dio prirode, samo to treba osvijestiti i polako mijenjati svakodnevne navike života, uspostaviti kulturu prirodnog življenja. To znači živjeti jednostavno, skromno, biti svjestan posljedica svakog našeg i najmanjeg postupka u životu koji se može reflektirati dobro i loše na prirodu, a posljedično i na nas same, zaključila je.