Poseban dan

Vječna uspomena: genijalan trik za sušenje vjenčanog buketa

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Da bi dugo uživali u cvijeću, pokazat ćemo vam kako to najbolje učiniti

Vjenčanje je vjerojatno najuzbudljiviji dan u životu mladenke i mladoženje. Još je važnije sakupiti nekoliko uspomena koje će vas dugo podsjećati na ovaj poseban trenutak – poput vjenčanog buketa.


Uostalom, pomno je odabran i s puno ljubavi sklopljen od strane cvjećara.


Ali kako se može sačuvati za vječnost? Upoznat ćemo vas s četiri jednostavna načina sušenja vjenčanog buketa i o čemu morate voditi računa pri tome.



Koje cvijeće je pogodno za sušenje?


Nažalost, ne može se svako cvijeće dobro osušiti. Stoga ima smisla prije vjenčanja potražiti savjet cvjećara i odabrati cvijeće koje je lijepo na pogled i osušeno. Tulipani i ljiljani, na primjer, manje su prikladni jer cvijeće sadrži mnogo vlage. Ovo cvijeće se može posebno dobro osušiti: 


  • ruže
  • lavanda
  • hortenzije
  • klinčići
  • makovi
  • eukaliptus
  • gipsofila
  • delfinij
  • suncokreti
  • azaleje
  • orhideje

Kada je najbolje vrijeme za sušenje vjenčanog buketa?


Česta pogreška je vraćanje buketa u vodu nakon vjenčanja. Ako predugo stoji u vazi, lišće će početi loše mirisati.


Cvjetovi venu, a cvjetne stabljike trunu. Da bi cvijeće zadržalo sjajnu boju i ne postalo pljesnivilo, buket treba što prije izvaditi iz vode i početi sušiti najkasnije dva dana nakon vjenčanja.


Obavezno osušite stabljike tapkanjem da biste izbjegli pojavu plijesni.



Vjenčani buket sušite na zraku


Vješanje buketa naopako u zrak vjerojatno je najčešći način sušenja. Vežite buket koncem i pričvrstite ga na prikladno mjesto. Ono bi trebalo biti što tamnije i zaštićenije od svjetlosti.


Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost jer pupoljci brže gube boju. Idealno je potkrovlje, podrum ili ispod stepenica. Pričekajte da se cvijeće potpuno osuši.


To može potrajati nekoliko tjedana. Prije nego što objesite osušeni buket, cvijeće pošpricajte lakom za kosu ili prozirnim lakom. Tako dulje traje, zadržava oblik i lijepo se sjaji.


Sušenje svadbenog buketa u knjizi


Ako ne želite sušiti cijeli buket, već samo pojedine cvjetove, možete ih staviti u prešu. Od cvijeća se mogu napraviti prekrasni pokloni za mladoženje, djeveruše i slično, primjerice uokvirena slika.


Za prešanje cvijeća potrebno vam je sljedeće:


  • svjež buket cvijeća
  • neke teške knjige
  • bijeli papir ili upijajući papir
  • škare
  • lak za kosu ili prozirni lak

Ako je potrebno, odrežite peteljke ako su preduge. Uzmite tešku knjigu, otvorite je i stavite prazan papir unutra. Posložite cvijeće jedno pored drugog na papir.


Ostavite dovoljno prostora između njih da se ne bi zalijepilo. Pokrijte cvijeće drugim komadom papira i zatvorite knjigu. Složite više knjiga na vrh tako da pupoljci budu dobro stisnuti jedan uz drugi.


Nakon tjedan-dva cvjetovi se prešaju i suše. Otvorite knjigu i poprskajte ih lakom za kosu ili prozirnim lakom kako biste ih postavili na mjesto.



Osušite svadbeni buket suhom soli


Suha sol uklanja vlagu iz buketa i to prilično brzo. Ova je metoda prikladna za sve koji ne žele tjednima čekati da se buket osuši.  Uzmite staklenku koja se može zatvoriti i napunite dno s oko 5 cm soli.


Sada stavite svadbeni buket naopako i napunite ga s još soli za konzerviranje dok ne prekrijete čitavo cvijeće. Zatvorite staklenku i pričekajte nekoliko dana.


Obratite pozornost na upute proizvođača, jer točno vrijeme sušenja može varirati ovisno o korištenoj soli. Zatim nježno izvucite buket iz suhog praha i četkicom uklonite ostatke. Na kraju konzervirajte lakom za kosu ili prozirnim lakom.


Osušite svadbeni buket silika gelom


Silika gel su male gel kuglice koje uklanjaju vlagu iz vjenčanog buketa i djeluju na sličan način kao suha sol. Stavite buket naopačke u posudu i polako ga punite silika gelom dok ne prekrijete cvijeće. Zatvorite staklenku i pričekajte nekoliko dana prije nego što izvadite osušeni buket.


Čuvajte vjenčani buket voskom


Lak za kosu ili prozirni premaz dobri su za očuvanje pupova, ali ih možete tretirati i voskom kako biste ih zaštitili od prašine i vlage. Ova metoda očuvanja najbolje funkcionira s pojedinačnim cvjetovima.


Nabavite vosak za umakanje iz hobi shopa ili bezbojne ostatke svijeća. Polako zagrijavajte vosak u vodenoj kupelji. Važno je da temperatura ostane ispod 60 stupnjeva Celzijusa, inače cvijeće može izgorjeti.


Svaki pojedini cvijet naopako umočite u tekući vosak, lagano ga okrećite naprijed-natrag i po potrebi oblikujte iglom. Zatim ih ostavite da se osuše naopako dok se vosak ne stvrdne. Sada je očuvanje završeno i možete ponovno sastaviti buket.



Koliko dugo traje osušeni vjenčani buket? 


Rok trajanja osušenog svadbenog buketa u potpunosti ovisi o tome je li dobro očuvan i o kojem se cvijeću radi. Međutim, većina traje od jedne do tri godine. Važno je da se dobro brinete o buketu.


To uključuje redovito brisanje prašine krpom ili sušilom za kosu s hladnim zrakom i zaštitu od vlage. Bolje je ne čuvati suhi svadbeni buket u kupaonici ili kuhinji. Također treba izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost. Hladan, suh prostor poput spavaće sobe najbolje funkcionira.