Rukomet

Kraljice šoka danas otvaraju kvalifikacije za SP: “Želimo na Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre”

Igor Duvnjak

Nenad Šoštarić/Foto PIXSELL

Nenad Šoštarić/Foto PIXSELL

Znamo što nam ove utakmice sa Slovačkom znače, to je put prema ultimativnom cilju, želji da dođemo do kvalifikacija za Olimpijske igre i, daj Bože, do Olimpijskih igara - kaže hrvatski izbornik



RIJEKA U jeku Velikog tjedna, dok će mnogi od njihovih navijača po sudjelovanju na obredima Velikog petka požuriti pratiti prvi od dvaju nastupa svojih miljenica, one će sa Slovačkom početi na parketu žučnu raspravu tko će od njih na Svjetsko prvenstvo.


Pred izabranicama izbornika Nenada Šoštarića počinje danas izuzetno važna sedmica za hrvatski ženski rukomet, danas u slovačkoj Šali i idućeg petka u Slavonskom Brodu sa Slovačkom odvijaju se susreti kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se u studenom održati u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.


Cilj je prvo preko Slovačke izaći na izložbu najboljih svjetskih reprezentacija, a potom načiniti odlučujući korak za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu iduće godine. Hrvatice, a prošlo Svjetsko prvenstvo nisu igrale kvalifikacije, plasirale su se izravno kao osvajačice europske bronce 2020. godine, kada su prozvane »Kraljicama šoka«.


London




Dugogodišnje igračko i trenersko ime, izbornik Nenad Šoštarić, više od pet godina studiozno nadograđuje ovu reprezentaciju, sada želi ubrati nove slasne plodove rada kao što su nastup na SP-u i na Igrama na kojima su inače hrvatske rukometašice bile samo jednom, u Londonu 2012. godine. Izbornik je na početku priče vjerovao u ovu generaciju, poručivao je »potencijal imamo, samo nam treba kontinuiteta i velikih utakmica«. Prijeđeni put mu je dao za pravo, ali gleda se naprijed, valja uspješno načiniti dva važna koraka, prvo biti bolji od Slovačke, na SP-u se potom morati plasirati među osam najboljih, što je viza za Igre.


Izostanci


Reprezentacija se okupila u Zagrebu, odmah je otišla na ekspresne pripreme u Prelog, da bi se već u srijedu zaputila u slovački grad Šali, gdje će se igrati večerašnja utakmica. Održan je potom i prvi trening u tamošnjoj dvorani, igračice su dobro raspoložene očekujući nadmudrivanje sa Slovakinjama. Izbornik je još na početku priprema, iako svjestan kvaliteta svoje ekipe koje ih promoviraju u favoritkinje, uz sav optimizam, itekako oprezan, svjestan ambicija domaće selekcije.


– Cure su spremne. Što se tiče fizičkog dijela, to je korektno. Sada još ostaju taktički detalji. Znamo što nam ove utakmice znače, to je put prema ultimativnom cilju, želji da dođemo do kvalifikacija za Olimpijske igre i, daj Bože, do Olimpijskih igara. Sve žele, sve imaju puno srce. Žao nam je zbog nekih izostanaka, a one koje žele i mogu su u sastavu – rekao je Nenad Šoštarić.


Slovačka i Hrvatska igraju večeras od 19 sati. Bit će to četvrti međusobni ogled. Sva tri dosadašnja susreta dobila je Hrvatska. Uzvrat je idućeg petka u Slavonskom Brodu.


– To je utakmica koja strašno puno znači i nama i njima. Došli smo pobijediti. Ako će to biti problematično, onda rezultat mora biti vrlo korektan da bismo u Slavonskom Brodu postigli ono što tražimo – zaključio je hrvatski izbornik.