UZ OTVORENJE IZLOŽBE

Ženski zbor Sklad Bakar održao koncert u sklopu manifestacije Uskrs va Bakru

P. N.

Foto Miljenko Šegulja

Foto Miljenko Šegulja



U ponedjeljak, 03.04.2023. ženski zbor Sklad Bakar održao je uskrsni koncert u sklopu manifestacije Uskrs va Bakru, uz otvorenje izložbe bakarskoga fotografa Miljenka Šegulje. Neumorni Miljenko, kronolog događanja na području Grada Bakra, ovoga puta priredio je, zajedno s Dimitrijem Chegodaevim, zanimljivu prezentaciju fotografija iz bakarske crkve Svetoga Andreja. Radi se o fotografijama djela slovenskih umjetnika, koje su prethodno prezentirane i u slovenskoj Pivki, također uz koncert Ženskoga zbora Sklad. Izložba i koncert održani su u crkvi Svete Margarete u Bakru.


Pjevačice Sklada izvele su dio tradicijskog napjeva Muka Boga, koji se pjeva u procesiji na Veliki petak, na bakarskoj Kalvariji, od crkve Svetoga Andreja do Kapele Svetog groba na Svetom Kuzmu. Napjev, za koji se pretpostavlja da je nastao sredinom 19.st., jezično je nedosljedan, odnosno pisan je na mješavini bakarskoga čakavskog govora s elementima današnjeg standardnog hrvatskog jezika. Ipak, zahvaljujući prof. Josipu Luzeru koji je u knjizi Muka Boga obradio ovaj napjev, pjevačice Sklada Muku Boga su izvele na bakarskoj čakavštini .


Uslijedila je izvedba  Munske maše, koju je zapisao i obradio Ljubo Kuntarić.Ovaj poznati hrvatski umjetnik  šezdesetih godina prošlog stoljeća istraživao je i snimao autohtono pjevanje u crkvama malih mjesta na Ćićariji pa je tako nastala i Munska maša, u kojoj se osjeti snažan utjecaj istarske ljestvice.




U drugom dijelu koncerta Sklad je izveo odabrane stavke kapitalnoga djela Stabat Mater, poznatoga talijanskog majstora barokne glazbe, Giovannija Battiste Pergolesija, uz orguljsku pratnju mladog i talentiranog Dubravka Ćepulića Polgara, pod vodstvom dirigentica Nade Matošević.


Ovim koncertom Sklad ulazi u drugi dio godine, u kojoj ga očekuju mnogobrojni nastupi, pjevačka natjecanja i organizacija kulturnih događanja i nastupa vrhunskih glazbenih umjetnika, po kojima je Bakar već postao prepoznatljiv.