Tipično ponašanje

Što trebate znati o trzanju mačaka u snu i kada se zabrinuti

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Može reagirati na senzorne informacije iz svoje okoline

Jeste li ikada primijetili da se vaša mačka trza u snu? Ako je tako, niste jedini.


Mačje trzanje u snu tipično je ponašanje koje se viđa i kod domaćih i kod divljih mačaka. Ovaj nevoljni pokret često uzrokuje mačka u stanju sna, koja može reagirati na senzorne informacije iz svoje okoline ili samog sna.


Iako trzanje mačke tijekom spavanja obično nije razlog za brigu, postoje sigurni znakovi na koje bi skrbnici kućnih ljubimaca trebali obratiti pažnju ako primijete ovakvo ponašanje u obrascima spavanja svoje mačke.


Zašto se to događa?


U većini slučajeva uzrok je to što je mačka u stanju sna, gdje njezino tijelo može reagirati na senzorne informacije iz okoline.


Za to vrijeme mačke mogu trzati nosom, brkovima, nogama, repom i glavom. Ovo ponašanje može varirati od brzih pokreta do trzaja.


Točan razlog zašto se mačke trzaju u snu nije u potpunosti shvaćen: međutim, postoji nekoliko teorija.


Jedna teorija sugerira da je mačje trzanje tijekom spavanja automatski odgovor na potencijalne predatore ili prijetnje. To bi objasnilo zašto se često više trzaju dok spavaju vani ili u novom okruženju.


Drugi stručnjaci vjeruju da je mačje trzanje tijekom sna povezano s lovačkim instinktima i podsvjesnom željom mačke za plijenom.


Ipak, drugi misle da mačje trzanje tijekom sna oponaša fizičku aktivnost koja se obično događa kada je mačka budna i aktivna.


Većinu vremena to je savršeno normalno ponašanje (osim ako ga ne prate drugi zabrinjavajući znakovi).


Međutim, ukoliko se mačje trzanje čini posebno pretjeranim ili ekstremnim, u tom slučaju trebali biste razgovarati sa svojim veterinarom što je prije moguće jer bi to moglo ukazivati ​​na temeljne zdravstvene probleme poput epilepsije ili neuroloških poremećaja.


Osim toga, mačje trzanje dok spava može biti uzrokovano stresom ili tjeskobom — što je uobičajeno među mačkama s više kućnih ljubimaca ili glasnim zvukovima poput glasne glazbe/TV-a.


U tim slučajevima, tehnike obogaćivanja okoliša poput pružanja mnoštva interaktivnih igračaka za mačke i stupova za grebanje mogu uvelike pomoći da se vaša mačka osjeća sigurnije i sigurnije dok spava.


Općenito, trzanje mačke tijekom spavanja može značajno varirati u intenzitetu i učestalosti ovisno o individualnim okolnostima, ali ne bi trebalo previše brinuti osim ako nije popraćeno drugim zabrinjavajućim ponašanjem kao što je pretjerano dahtanje/mijaukanje itd.


Ako primijetite bilo kakve promjene, obratite se svom veterinaru za daljnje savjete i smjernice o učinkovitom upravljanju obrascem spavanja vaše mačke.