Jeste li znali?

Nekoliko zanimljivih i korisnih informacija o vinima obitelji Benvenuti

NL Promo

Jeste li znali da je vinarija Benvenuti najnagrađivanija vinarija Hrvatske na najutjecajnijim međunarodnim natjecanjima Decanter i IWC, kada su u pitanju najsjajnije medalje?

Jeste li znali…


  • Trofej najboljeg vina regije a IWC-u je osvojen 2016. i 2017. godine, a platinasta medalja na Decanteru je osvojena 2017., 2021. i 2022. Ukupno pet najprestižnijih medalja osvojeno je u svega 6 godina. Pored navedenih trofeja, osvojeno je još pregršt zlatnih i srebrnih medalja ocjenjenih iznad visokih 90 bodova od mogućih 100, na istim, kao i na drugim važnim natjecanjima poput Vinistre.

Da je vinarija Benvenuti osvojila platinaste medalje ili trofeje sa svakim tipom vina koji proizvodi?


  • Vinarija Benvenuti radi vina od tri sorte, to jest stilski ukupno tri vina. Malvaziju, teran i muškat bijeli. Od malvazije i terana se proizvode suha vina, bijelo i crno, a od muškata slatko desertno vino od prosušenog grožđa, a s obzirom da su sva tri tipa vina osvojila trofeje najboljeg vina regije ili platinastu medalju znači da su kriteriji kvalitete u svemu s čime se vinarija bavi podignuti na najvišu moguću internacionalnu razinu. Malvazija Anno domini 2015. osvajač je IWC Trophy, Teran Anno domini 2013. osvajač je Decanter Platinum odličja, a Muškat San Salvatore iz 2011., 2015. i 2017. je osvajač i IWC Trophy i Decanter Platinum odličja.


Da je Teran Santa Elisabetta najtraženije vino Hrvatske?


  • Perjanica vinarije Benvenuti, Teran Santa Elisabetta je toliko obožavana od strane ljubitelja vina da se cjelokupna proizvodnja pojedine berbe rasproda u samo tjedan dana od lansiranja. Postoji lista rezervacija na koju se kupci i kolekcionari vina koji žele Santa Elisabettu prijavljuju godinu dana unaprijed, da bi po izlasku vina mogli kupiti svoju naručenu i ograničenu količinu.


Da je San Salvatore jedan od najviših vinograda u Istri?


  • San Salvatore je naziv položaja na kojem se uzgaja grožđe za slatka desertna vina i nalazi sena 400 m nadmorske visine. Na toj visini stalno struji svježi zrak i izloženost suncu je kontinuirana, što je neophodno da se zdravlje grožđa očuva savršenim, jer nakon berbe grožđe ide na prosušivanje i ne smije biti niti najmanje oštećeno, pljesnivo ili nedozrelo. To je jedan od razloga zašto je San Salvatore najnagrađivanije desertno vino Hrvatske u proteklom desetljeću.


Da se Caldierosso sastoji od četiri sorte grožđa rođene u četiri različite države?


  • Benvenuti Caldierosso je crno vino sastavljeno od terana (Istra, Hrvatska), nebbiola (Pijemont, Italija), merlota (Bordeaux, Francuska) i tempranilla (Rioja, Španjolska). Grožđe naravno raste u obiteljskom vinogradu pored Kaldira, ali je porijeklom iz četiri slavne vinske regije.