Knjiga za rekreativce

Ovo je vodič za šetače i bicikliste: Preostaje samo uzeti knjigu pod ruku pa krenuti put kvarnerskih otoka

Marinko Krmpotić

Lara Černicki i Stašo Forenbaher autori su svojevrsnog vodiča za šetače i bicikliste

Ako idete na more samo radi ljenčarenja na plaži, ova knjiga nije za vas – direktno, već na 9. stranici knjige »Kvarnerski otoci pješice i biciklom« autori Lara Černicki i Stašo Forenbaher poručuju čitateljima.



Zaista, »Kvarnerski otoci pješice i biciklom« knjiga je »za pod ruku i na put« prema opisanim destinacijama.



Istina, može se ona čitati i kao zanimljiv, s povijesnog i zemljopisnog gledišta edukativan tekst, ali pravu snagu i svrhu ima tek ako je se čita »na terenu«, odnosno na šetnicama i biciklističkim stazama kvarnerskih otočnih bisera.


Četiri otoka


Knjiga je, citirajmo još neke dijelove predgovora, »namijenjena hodačima i biciklistima rekreativcima umjerenih ambicija, ljubiteljima lijepih mjesta i znatiželjnicima željnim istraživanja tragova prošlosti…



Odredišta i trase izleta odabrali smo po vlastitom nahođenju, povodeći se za onim što nam je najzanimljivije, najljepše i najdraže.


Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka, Krkom, Cresom, Lošinjom i Rabom. Izlete smo nastojali voditi tako da prolaze lijepim i zanimljivim krajolicima, dotičući što je više prirodnih znamenitosti i spomenika kulturne baštine…


Na zemljovidima su crvenom bojom istaknute biciklističke rute i naznačene duljine pojedinih dionica u kilometrima, dok su zelenom bojom istaknute pješačke rute i naznačena vremena potrebna prosječnom hodaču za prolaz pojedinih dionica…



U marginama zemljovida nalaze se najvažnije informacije o izletu. Upozoravamo i na moguće usputne opasnosti… Navodimo i ugostiteljske objekte u kojima putem možete utažiti glad i ugasiti žeđ…


Neka lijepa i zanimljiva mjesta nismo uspjeli uklopiti ni u jedan od predloženih izleta, a bilo ih je jednostavno šteta izostaviti. Za njih postoji rubrika »Kad ste već ovdje…« u kojoj predlažemo kratke dodatne posjete, šetnje ili vožnje, pa čak i jedan mali plivački pothvat«” pišu u predgovoru autori.


Proaktivni pristup


Već je i iz ovih uputa i pojašnjenja jasno da je riječ o svojevrsnom turističkom vodiču za šetače i bicikliste, a ono što ga izdiže iznad te vrste literature svakako nije samo maksimalno poznavanje teme koju Černici i Forenbaher obrađuju, već i očigledna ljubav prema tom načinu života koji kretanjem donosi i zdravlje i ljepotu jer upotpunjava svakodnevicu nizom novih susreta s prirodom i ljudima.



Ovaj proaktivni pristup turizmu razumjet će i prihvatiti svatko tko iskreno žudi i uživa u otkrivanju novih krajolika ili povijesnih činjenica, bit će itekako koristan i onim turistima koji ni ne traže previše, ali im je drago maknuti se od gužve, a itekako ga s pažnjom trebaju čitati i turistički djelatnici kako bi shvatili što treba još poboljšati na njihovom području.



Autorski putopisni par iza sebe već ima nekoliko sličnih knjiga pa je logično da su i u ovoj ispoštovali sve odrednice »vodič-literature«, ali su svemu tome dodali i puno korisnih i zanimljivih podataka i fotografija. Tako svako poglavlje počinje pričom o otoku koji se u njemu predstavlja, pri čemu se spominje povijest, kao i niz drugih podataka, a sličan sustav vrijedi i za opise gotovo svake biciklističke ili pješačke staze koje su »predstavljene« detaljno, sveobuhvatno i dovoljno privlačno pa baš mame čitatelja da na njih krene.



Posebno su vrijedne brojne fotografije koje ne samo da svjedoče o ljepoti pejzaža tih kvarnerskih modrih otočnih bisera, već su često na njima uhvaćeni zanimljivi i nesvakidašnji detalji koji svjedoče o tihoj ljepoti koju je moguće pronaći uz neke od spomenutih i opisanih staza i šetnica. Sve u svemu, najbolji savjet za korištenje ove knjige je – knjigu pod ruku pa put kvarnerskih otoka.


O autorima

Lara Černicki diplomirana je polonistica i rusistica, Stašo Forenbaher diplomirani je inženjer građevinarstva i antropološki arheolog. Slobodno vrijeme provode u šetnjama, vožnji biciklom i istraživanju prirodnih ljepota i kulturne baštine. Zajedno su napisali četiri knjige – »Drvene crkve između Save i Kupe«, »Starim cestama do mora«, »Starim cestama preko Velebita«, te »Kratke šetnje u prošlost«. »Kvarnerski otoci pješice i biciklom« njihov je peti zajednički rad koji su, piše na poleđini knjige, stvorili na temlju dvogodišnjeg istraživanja spomenutih otoka Kvarnera.