DUH BLAGDANA

Riječki SDP donirao 10.000 kuna Socijalnoj samoposluzi

Ervin Pavleković

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Kako navode iz SDP-a, ovim činom žele potaknuti i druge da osjećaj svečanosti i obiteljskog zajedništva, koji je u ovo blagdansko vrijeme snažno prisutan u svima, prošire i dalje, njeguju i u budućnosti



RIJEKA – S obzirom na to da živimo u vremenu koje je za mnoge sugrađane teško i u kojem se mnoge obitelji susreću s problemom siromaštva ili životom na granici siromaštva, solidarnost je potrebnija no ikada, a ljudska ruka pomoći i suosjećanja važnija je od sjaja i raskoši blagdana, ističe riječki SDP, koji je jučer, s ciljem da uljepšaju blagdansko vrijeme onima koji imaju manje, tradicionalno uručio Socijalnoj samoposluzi donaciju namirnica u vrijednosti od 10.000 kuna.


Umjesto čestitki


Povodom toga riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da je ova donacija posebno važna u ovo blagdansko vrijeme i vrijeme darivanja, pa riječki SDP umjesto slanja čestitke za blagdansko vrijeme sada već tradicionalno preusmjerava sredstva u donaciju koja je za one kojima je to najpotrebnije.


Kako navode iz SDP-a, ovim činom žele potaknuti i druge da osjećaj svečanosti i obiteljskog zajedništva, koji je u ovo blagdansko vrijeme snažno prisutan u svima, prošire i dalje, njeguju i u budućnosti, i to prema onim ljudima koji im nisu osobno poznati, ljudima koje mogu dirnuti svojom pažnjom i kojima mogu pomoći da barem ove blagdanske dane, a onda i dane koji slijede, provedu u toplini i sigurnosti.




Elida Verunica, članica Franjevačkog svjetovnog reda, čiji je projekt Socijalna samoposluga, kazala je da se bliži Božić, stoga Samoposluga želi i onima koji imaju manje i nedovoljno omogućiti slavlje velikog blagdana Isusovog rođenja.


Pune police


– Završili smo s donacijama, s podjelom hrane. Još uvijek su nam ostale pune police, tako da se za sljedeći mjesec ne trebamo brinuti. Namirnice koje se nalaze u osnovnom paketu i koje su uvijek potrebne su mlijeko, ulje, šećer, brašno, pašta, riža, konzerva, fažol, grašak, palenta, higijena, deterdžent za suđe, šamponi, a uvijek smo možda u manjku s mlijekom i šećerom. Pakete smo podijelili, a sljedeći utorak još dijelimo za one koji nemaju struje i vode, za samce i za beskućnike, a podijelit ćemo im pakete u kojima su konzerve ribe, mesnog nareska, paštete i sve ono ostalo što ide za Božić, tako da svi dožive naš veliki i najveći katolički blagdan, kaže Verunica te dodaje da se oni koji su gladni ili u potrebi mogu javiti na telefonski broj samoposluge.


Jedna od korisnica samoposluge, Deborah Čugalj, naglasila je da je stvorena kriva slika o onima koji dolaze po pomoć u Samoposlugu jer se ne radi samo o pojedincima, već i o cijelim obiteljima koje iz raznih razloga, primjerice zbog malih primanja, podstanarstva, kredita, ne mogu financijski namaknuti dovoljno da prežive mjesec. Njezina je peteročlana obitelj, govori, također korisnik ove vrste pomoći jer su podstanari, a stalno zaposlenje članovi obitelji, ističe, nemaju.