Prvi put u eurima

Grad Opatija predstavio proračun za 2023.: Veća izdvajanja za socijalni program i predškolski odgoj

Aleksandra Kućel Ilić

Kristina Đukić, Fernando Kirigin i Tamara Sergo predstavili su prvi proračun u eurima / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Kristina Đukić, Fernando Kirigin i Tamara Sergo predstavili su prvi proračun u eurima / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Proračun je usmjeren na zadržavanje dostignutog standarda i kvalitete života, visoku razinu komunalnog standarda, kao i na razvojne projekte – naglasio je gradonačelnik Fernando Kirigin



 


OPATIJA – Proračun Grada Opatije za 2023. godinu pamtit će se po tome što će to biti prvi put da je izražen u eurima, a kako je na njegovom predstavljanju na press konferenciji rekao opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, izrađen je realno i optimistično i garantira zadržavanje visoke kvalitete života u Opatiji. Prijedlog proračuna u iznosu od 29.718.316 eura (223.912.652 kuna), što je neznatno – za 0,7 posto – više od proračuna za 2022. godinu, do 29. studenog je na javnom savjetovanju, a posljednju riječ imat će gradski vijećnici koji ga donose. Među ključnim stavkama, naveo je Kirigin, su povećanje izdvajanja za socijalni program i predškolski odgoj, podizanje komunalnog standarda, kao i pripreme kapitalnih gradskih projekata.


– Novina u planiranju i izradi proračuna je prije svega promjena valute iz kuna u euro. Dodatna novina je novo ustrojstvo gradske uprave koju smo uveli u cilju poboljšanja učinkovitosti i kvalitete rada gradske uprave. Proračun za 2023. godinu je usmjeren na zadržavanje dostignutog standarda i kvalitete života u Gradu Opatiji, visoku razinu komunalnog standarda, kao i na razvojne projekte – naglasio je opatijski gradonačelnik.


Grad Opatija uložit će više novca u predškolski odgoj / Foto M. GRACIN


Novi oblici pomoći




Kako je objašnjeno, Grad Opatija ne samo da nastavlja financirati sve dosadašnje oblike i mjere pomoći građanima, već se novom odlukom o socijalnoj skrbi o kojoj bi se trebalo odlučivati na idućoj sjednici GV-a proširuju socijalne mjere i uvode novi oblici pomoći te bi Opatija trebala postati grad s jednim od najviših cenzusa za ostvarivanje prava iz socijalnog programa na širem području. Također, značajna sredstva će se izdvojiti i za održavanje komunalne infrastrukture, više od 3,4 milijuna eura (25,6 milijuna kuna). Ukupna kapitalna ulaganja i ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2023. godini planiraju se u iznosu od 6,8 milijuna eura (51,2 milijuna kuna), što se planira financirati iz EU fondova, kreditnog zaduženja te iz prihoda od prodaje imovine.


Vrtić za drugo i svako iduće dijete u obitelji besplatan

 


Prema najavi Kristine Đukić, smještaj djece u opatijskom dječjem vrtiću za drugo i svako iduće dijete u obitelji ostaje besplatan, za što će Grad iz Proračuna izdvojiti 153.000 eura (milijun i 153 tisuće kuna).
– Uskoro krećemo s investicijom uređenja područnog vrtića u Poljanama, za što su nam nedavno odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 226.000 eura (1,7 milijuna kuna) od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – rekla je Kristina Đukić te najavila nastavak sufinanciranja nabavke udžbenika za školarce, kao i stipendiranja učenika i studenata.

– Prodaji gradske imovine pristupat ćemo racionalno i uz cilj da se proda samo imovina koja nije vezana uz funkcioniranje Grada i zadovoljavanje javnih potreba – objasnio je Kirigin. Po njegovim su riječima značajnije investicije koje slijede nastavak ulaganja u Villu Angiolinu i MOHO centar, priprema dokumentacije za početak izgradnje vatrogasnog doma i početak izgradnje dijela treće ceste Kuk-Kosovo, nadogradnja zgrade osnovne škole, uređenje područnog vrtića u Poljanama te boćarije u Poljanama.


Strateški projekti


– Nastavljamo i s uređenjem imovinsko-pravnih odnosa i izradom projektne dokumentacije za niz strateških projekata, među kojima su najznačajniji gradski bazen, rekonstrukcija nogometnog igrališta, projekt uređenja centra Veprinca, projekt stanogradnje te izgradnja garaža Gorovo i Volosko – poručio je gradonačelnik te dodao i da Grad planira osigurati kapitalna sredstva za pomoć Županijskoj lučkoj upravi Opatija-Lovran-Mošćenička Draga za izradu projekata luka Ika, Opatija i Volosko.


U financiranju većeg broja strateških projekata Grad Opatija će se osloniti na korištenje bespovratnih EU sredstava i nacionalnih fondova, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su bile i zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić koja je uz ostalo najavila nastavak potpora gospodarstvu i start up inkubatoru Hubbazia te pročelnica za proračun i financije Tamara Sergo.