HND traži odgovore

Tri su mjeseca prošla od smrti kolege Vladimira Matijanića: ‘Država ga je ubila iz nehaja’

P. N.

Vladimir Matijanić / Marko Lukunic/PIXSELL

Vladimir Matijanić / Marko Lukunic/PIXSELL

Ovo nije slučajna država, ovo je nehajna država i s nehajem se odnosila prema Vladimiru Matijaniću, rekao je Dežulović



Tri su mjeseca od smrti nagrađivanog kolege novinara Vladimira Matijanića, a tim povodom Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je Splitu održalo konferenciju za novinare na kojoj je još jednom prozvalo odgovorne za neučinkovitost i nepravednost sustava javnog zdravstva.


Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poručio je da HND neće zaboraviti što se dogodilo.


“Mi nećemo odustati od ove priče. Istjerat ćemo je do kraja. Ovo je borba za sve građane i građanke. Mi ćemo se pobrinuti da budemo za petama vlastodršcima koji se nehumano, bezobrazno ponašaju prema obitelji, kolegama, svima… Kako naći izliku za činjenicu da se to fantomsko povjerenstvo ide obračunavati s mrtvim čovjekom. Čovjekom čiju će smrt imati na savjesti”, rekao je Zovko, prenosi N1.




Životna partnerica preminulog Matijanića, novinarka Andrea Topić rekla je da zdravstveni sustav u Hrvatskoj ne postoji.


“Sam odlazak Beroša neće znati ništa. Jer će Plenković staviti nekog drugog i sustav će ostati u rasulu. Za to sve je odgovoran Andrej Plenković i oni koji ga biraju. Na presici su rekli da su se vodili medicinskom dokumentacijom, a onda su rekli da je ona imala propusta. To je kontradiktorno. Zato smo pokrenuli peticiju i potpise predali Plenkoviću”, dodala je Topić.


Novinar i književnik Boris Dežulović poručio je da ne bi bio mirniji da je ova država Matijanića ubila s predumišljajem.


“Država Hrvatska ima u tome iskustva. Vlado nije ubijen s predumišljajem, ova država nije sposobna ni za to. Matijanić je ubijen iz nehaja. Tako se država odnosi prema svima i prema svemu. Ovo se može dogoditi svakome, dogodit će se nekome od nas. Zato je smrt Vladimira Matijanića, nije stvar u tome da je umro najbolji među nama, umro je građanin koji se zvao Vladimir Matijanić, sutra će to možda biti vaše ime. To je Republika Hrvatska. Ovo nije slučajna država, ovo je nehajna država i s nehajem se odnosila prema Vladimiru Matijaniću. Kao što covid ne bira žrtve, tako ih ne bira ni Republika Hrvatska”, ustvrdio je Dežulović.


Melisa Skender ponovila je da je HND odlučan ići do kraja i da ne žele živjeti u državi “u kojoj moramo imati vezu da bismo ostali živi”.


Zovko je upitan za komentar današnje ponovljene Beroševe izjave da zdravstveni sustav nije pogriješio u slučaju Matijanića.


“On se pravi slijep. Zbog čega nisu odgovorili na pitanje koja postavljamo od prvog dana. Neka svi odgovore na pitanja bi li oni primili tog čovjeka. Koliko morate biti besramni da ne vidite to? Stvarno morate imati toliku količinu bešćutnosti da se tako ponašate… Sram vas bilo, i ministra i onoga tko ga je postavio. Pričaju o reformi sustava koji ubija ljude”, odgovoreno je, piše N1.