9. gardijska

Ovoga tjedna „Vukovi“ slave 30 godina od osnutka

Marin Smolčić

Nakon vrlo uspjelog sudjelovanja u operaciji „Maslenica“ brigada mijenja naziv u 9.gbr



Na dan Svih Svetih 1992. godine iz Glavnog stožera Oružanih snaga HV stigla je zapovjed o ustrojstvu 6. gardijske brigade „Vukovi“.


Nakon vrlo uspjelog sudjelovanja u operaciji „Maslenica“ brigada mijenja naziv u 9.gbr.


Iz Udruge ratnih veterana ove postrojbe medijima je dostavljen cjeloviti program obilježavanja treće dekade od osnutka ove proslavljene postrojbe.





Obilejžavanje će započeti u srijedu 26. listopada Danom otvorenih vrata vojarne „9.GBR Vukovi“ kada će učenici osnovne i srednje škole i svi zainteresirani građani moći pogledati smotru oružja i opreme, spomen sobu i kapelicu te spomenik poginulim Vukovima.


Nakon toga u četvrtak, 27. listopada, „Vukovi“ će svojim sugrađanima, ali i svim drugim žiteljima županije i RH poklanjaju koncert jedne od ponajboljih hrvatskih klapa, klape Sveti Juraj HRM, uz pratnju Jazz orkestra HV. Koncert će se održati u Gospiću u dvorani kina „Korzo“ u 19 sati.



Završna centralna svečanost održat će se u petak 28. listopada u Gospiću. Započet će u 10 sati Svetom Misom za sve poginule, nestale i umrle Vukove u katedrali Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću.


U 11 sati održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen- obilježju poginulim Vukovima u vojarni „9.GBR Vukovi“ u Gospiću te dodjela beretki ponosnih Vukova novim pripadnicima Motorizirane bojne „Vukovi“.



Od 12:15 sati uz prisustvo visokih uzvanika prikazat će se na Trgu Stjepana Radića u Gospiću ceremonijal sa oružjem koji izvode pripadnici Počasno-Zaštitne Bojne HV, a nakon njih iznad trga će program izvesti zrakoplovna akrobatska skupina HRZ-a „Krila Oluje“


U 13 sati započet će svečana akademija u gradskom kinu „Korzo“ na kojoj će Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović dodijeliti najviša vojna odličja zaslužnim Vukovima.



Tijekom petka će od 08 do 15 sati na trgu Stjepana Radića biti postavljen i Tehničko-Taktički Zbor HV na kom će građani Gospića moći pogledati opremu i naoružanje HV.


„Vukovi“ su tijekom Domovinskog rata izgubili 56 vojnika, dočasnika i časnika. Brigadu su uz pripadnike lokalnih postrojbi činili brojni dragovoljci iz Rijeke, Liburnije, Istre i otoka.