DECUMANUS

Zanimljiva i poučna izložba u krčkoj galeriji: Mekušci u podmorju Kvarnera »na dlanu«

Mladen Trinajstić

Foto I. GRŽETIĆ

Foto I. GRŽETIĆ

Cilj izložbe je prikazati biologiju i ekologiju mekušaca, njihovu rasprostranjenost i ugroženost u Kvarneru, s isticanjem važnosti te skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava



KRK – U krčkoj galeriji Decumanus sve do 5. listopada može se razgledati atraktivna, zanimljiva te iznad svega i poučna izložba »Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju«. Kako doznajemo od organizatora ovog dojmljivog postava, predstavnika Centra za kulturu Grada Krka, izložba je postavljena i priređena u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka. Autorica izložbe je Milvana Arko-Pijevac, muzejska savjetnica, zoologinja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka.


Ovom izložbom se predstavlja raznolikost oblika i boja ove važne skupine morskih organizama koji svojom ljepotom i neobičnošću plijene pažnju čovjeka, često udovoljavajući njegovoj želji za kolekcionarstvom. Zbirke mekušaca, posebice školjkaša, uz minerale, prve su prirodoslovne sustavno prikupljane zbirke upravo zbog svoje ljepote. Cilj izložbe je prikazati biologiju i ekologiju mekušaca, njihovu rasprostranjenost i ugroženost u kvarnerskom području, s isticanjem važnosti te skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava, kao i u cjelokupnoj kulturi čovjeka, od prehrane, preko platežnog sredstva, do religije i umjetnosti te posebno suvremene medicine, ističu u svom predstavljanju postava u Decumanusu domaćini i organizatori izložbe. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od glavnih okolišnih izazova današnjice. Sve se više prepoznaje njezina važnost u podržavanju funkcioniranja ekosustava, društva i gospodarstva u cjelini, a potreba za hitnim djelovanjem bit će jasnija kad se zna da više od polovine svjetskog prihoda ovisi o prirodi. Ovom se izložbom ujedno želi pridonijeti ekološkoj pismenosti, odnosno poznavanju i razumijevanju funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj (2021. – 2030.).





U namjeri za što boljim i intenzivnijim senzibiliziranjem javnosti o potrebi aktivnog očuvanja bioraznolikosti i okoliša uopće, pored više od 90 muzejskih predmeta iz fundusa Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Arheološkog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, dio postava je i atraktivna kiparska instalacija autorice Zvonimire Karavida pod nazivom »Staklene periske«, kostim modne dizajnerice Tajči Čekade iz kolekcije »Mrtva priroda« te film »Plemenito utočište« kreiran u produkciji Aquariuma Pula.


Postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10 do 13 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 ili e-mailom na [email protected].


Infobox (Brojka):