Sedmo izdanje

Startom u Osijeku sutra počinje CRO Race, riječki biciklist ima jednu želju: “Htio bih proći prvi preko Korza”

Valentina Prokić

UČKA KAO SUDBINA - Karlo Jurišević/Foto M. GRACIN

UČKA KAO SUDBINA - Karlo Jurišević/Foto M. GRACIN

Naša etapa bi mogla odlučiti puno toga. Učka je jedina etapa gdje bi oni koji idu na generalni plasman mogli nešto napraviti - smatra riječki biciklist u slovenskoj momčadi Carlo Jurišević



RIJEKA Sedmo izdanje najjače međunarodne biciklističke utrke u Hrvatskoj, CRO Race, starta sutra u Osijeku. Najjače izdanje dosad okupit će šest WT momčadi, Bahrain Victorious, INEOS Greandiers, Jumbo-Visma, Israel-Premier Tech, DSM i Trek-Segafredo, zatim osam Pro Continental i šest Continental momčadi.


Vodeća imena su Jonas Vingegaard i Geraint Thomas, prvi i treći s ovogodišnjeg Tour de Francea, a Thomas je pobjednik Toura bio 2018. godine, Egan Bernal pobjednik Toura 2019. i Gira 2021., zatim Damiano Caruso i Matej Mohorič (Bahrain Victorious) te brojni drugi vrhunski biciklisti. I Hrvatska će imati svoje predstavnike, dva riječka dečka, Frana Miholjevića u dresu Bahrain Victoriousa i Carla Juriševića u dresu Ljubljana Gusto Santic momčadi.


– Forma nije sto posto, ali ne toliko zbog treninga, već zbog utrka jer me momčad nije ništa koristila za utrke iz nekog čudnog razloga. Bilo bi bolje da sam vozio nekoliko etapnih utrka na koje su išli. Na sto posto sam onog što sam mogao napraviti kada su treninzi u pitanju, ali mislim da nisam na sto posto forme na kojoj bih mogao biti zbog nedostatka utrka – počeo je priču Carlo Jurišević, koji je promijenio i trenera te više ne radi sa stručnjakom iz slovenske momčadi.


Promjena momčadi




– Trener mi je hrvatski izbornik Matija Kvasina, a on je 2016. pobijedio CRO Race i super mi je s njim. U klubu su me jako malo uzimali na utrke ove sezone, pogotovo dok nisam pobijedio državno prvenstvo, onda kad sam pobijedio nešto malo i sad pred kraj, opet ništa. Za ovu utrku su me izabrali rekao bih samo zato jer sam državni prvak, ne zato što sam im nešto previše drag. Nadam se iskreno da ću ubrzo moći promijeniti momčad, ali problem je što nemam nikakve ozbiljne rezultate osim tog državnog prvenstva, što nije nešto jako važno. Probao bih se na CRO Raceu progurati u neku momčad jer mi je zadnja prilika, ali vidjet ćemo – dodaje Jurišević.


Što se CRO Race tiče, riječki biciklist smatra da je ovogodišnje izdanje najlakše što se tiče profila, ali s najjačom konkurencijom.


– Ima najmanje brda od svih dosadašnjih izdanja. Ne ide se na Sv. Juru, Učka se vozi odmah na startu samo s jedne strane, a ove druge etape su dosta ravne s kratkim brdima, ali ništa bitno. Zato je etapa Opatija – Labin najteža, jer ima Učku koja je najveća kategorija uspona, ostali su svi druga, treća i četvrta kategorija. Naša etapa bi mogla odlučiti puno toga. Učka je jedina etapa gdje bi oni koji idu na generalni plasman mogli nešto napraviti. Mislim da čak ne mora nužno pobijediti neki brdaš ili favorit poput Vingegaarda, već može i neki »allrounder«. Naime, Učka je dosta brzo u etapi nakon tridesetak kolikometara i nije toliko veliko brdo za tako jake vozače kao što su Thomas ili Vingegaard. Ako neki »allrounder« preživi Učku, poslije bi mogao on pobijediti tu etapu, čak i generalni poredak – mišljenja je Carlo Jurišević.


Njegova momčad, u kojoj je još jedan hrvatski biciklist Viktor Potočki, planira biti u bjegovima.


– Ne znam još sve, ali vjerojatno planiramo biti u što više bjegova i tako se pokazati jer nemamo neke vozače za koje mislim da bi mogli parirati najboljima na brdu. Ima dosta etapa gdje bi mogli u sprintu nešto napraviti, jer je u sprintu uvijek lutrija. U sprintu ne mora nužno najjači vozač pobijediti, jer dolazi u igru tisuću faktora. Primjera radi u Crikvenici bude uvijek padova na 500 metara od cilja u jednom zavoju i to pomiješa sve karte. Pokušat ćemo nešto napraviti na ravnim etapama, a Učku treba preživiti i što manje minuta generalno izgubiti jer nemamo nekog tko je toliko dobar da bi mogao u generalnom poretku nešto napraviti – kaže Jurišević.


Peglanje Učke


Što se riječkog bicikliste tiče, on ima svoje želje za CRO Race.


– Htio bih bar jednu etapu biti u glavnom bijegu i po mogućnosti kroz Rijeku u subotu proći prvi kroz centar grada, po Korzu te krenuti na Učku među prvima, a poslije… To mi je cilj, ali opet ne treba ni sam sebe podcijeniti, nikad ne znaš po tim ravnim etapama, lagano kratkim brdima šta se može napraviti. Želim pokazati koliko sam jak u nekom dobrom bijegu, a ne čekati svih šest etapa u grupi i ništa ne napraviti – odlučno poručuje Carlo Jurišević.


Vrijeme će biti značajan faktor, a iako se prognoza stalno mijenja, izvjesno je da će kiša biti dio CRO Racea.


– Ne znam koliko će biti hladno, kiša nije takav problem kao temperatura, ali kiša može poremetiti planove zbog padova. Skoro svaka etapa ima dosta taktički zahtjevan cilj, gdje ima puno zavoja, gdje se dolazi s velikom brzinom i ako pada kiša, to će biti kaos. Hladno bi moglo biti samo na spustu s Učke, a to će se uzeti u obzir i svi će se dobro spremiti.


Recimo, ako bude mokro i kiša na spustu s Učke, tu će biti svašta jer je istarska strana opasna i teška sama po sebi i po suhom, a po mokrom to ne mogu ni zamisliti. Tu smo mi u prednosti, domaći dečki koji znaju cestu. Zadnjih nekoliko mjeseci peglao sam tu Učku i uzbrdo i nizbrdo, tražio sam sekunde koje se mogu dobiti jer da dobijem pet sekundi nizbrdo, možda se to točno isplati za nešto napraviti, ne znam, ali ništa nisam htio prepustiti slučaju – zaključio je Carlo Jurišević.