Posjet tvrtki Agro-Velebit

Navodnjavanje kao sadašnjost i budućnost uzgoja krumpira u Lici

Marin Smolčić

Nikola Vidaković

Nikola Vidaković

"Prinosi krumpira su ove godine znatno slabiji nego li se očekivalo. Zbog dugotrajne suše bila je to jedna teška proizvođačka godina. Zato kod nekih proizvođača niti srazmjerno visoka cijena krumpira ne može pokriti sve troškove uzgoja, velika ulaganja, posebno u okolnostima velike suše", govori nam Nikola Vidaković



Nakon nekoliko kišnih dana Ličani su jedva dočekali smiraj vremenskih prilika i „ocjedito vrijeme“ kako bi mogli prionuti berbi najpopularnije poljoprivredne kulture ovog dijela Hrvatske. Pri tome se mnogi žale kako je ovogodišnji urod krumpira zbog katastrofalne suše znatno podbacio pa će planirana bilanca uroda ponegdje biti oko 50 posto manja nego li je planirano.


Od velikih proizvođača krumpira u Lici jedino poduzeće “Agro-Velebit” iz Lovinca očekuje bogat urod jer su samo oni još lani započeli s navodnjavanjem  svojih usjeva. Na njivi u selu Raduč nadomak Velebita zatekli smo dipl. ing. agr. Nikolu Vidakovića (47), direktora ove tvrtke koja je ujedno najveći proizvođač krumpira u Lici. Krumpir se bere pomoću kombajna i tako uvelike pomaže da se urod pobere brzo i čisto, bez oštećenja gomolja.


Agro-Velebit, uzgoj krumpira, Lovinac

Krumpir proizvođača Agro-Velebit


-Ovdje smo na krumpirištu površine 6 hektara, gdje je posađena sorta žutog krumpira agria. To je jedna stara kasna sorta vrlo popularna i različitih kulinarskih namjena. Ta je sorta premium kvalitete i ovogodišnji urod je izvrstan, krumpir je zdrav i bit će prava blagodat za sve vrste spremanja-od pomfrija, pečen na klasičan način, kuhan, pogodan za pire… Samo na ovoj parceli očekujem prinos oko 30 tona.


Tvrtka Agro-Velebit uzgaja krumpir, Lovinac, Lika

Tvrtka Agro-Velebit uzgaja krumpir


Navodnjavanje sustavom “kap na kap”




Budući smo krumpir navodnjavali sustavom “kap na kap” ove jeseni očekujemo oko 700 tona merkantilnog krumpira i oko 250 tona sjemenskog krumpira, rekao nam je Nikola. Zbog iznimne kvalitete sjemenskog krumpira vrlo brzo ga razgrabe uzgajivači i na taj način ne riskiraju s domaćim, često nekvalitetnim sjemenskim krumpirom. Na upit vezan uz cijene krumpira “na kućnom pragu” Vidaković se ne čudi cijenama od 7 kuna za kilogram.


-Teško je reći je li to realna cijena. Ako su kupci spremni toliko platiti onda je to u redu. Gledajući iz perspektive većine proizvođača prinosi krumpira su ove godine znatno slabiji nego li se očekivalo. Zbog dugotrajne suše bila je to jedna teška proizvođačka godina. Zato kod nekih proizvođača niti srazmjerno visoka cijena krumpira ne može pokriti sve troškove uzgoja, velika ulaganja, posebno u okolnostima velike suše, govori nam Nikola Vidaković.


Kombajn tvrtke Agro-Velebit, uzgoj krumpira, Lovinac

Kombajn tvrtke Agro-Velebit


Kvalitetan krumpir lako se plasira


Pitamo ga za plasman krumpira. Kako nam govori, njegova tvrtka s time nema problema. 


-Dio prodamo trgovačkim centrima, a veliki dio otkupljuje lanac burger-barova “Submarine”. Na ovaj način nam se ponekad događa da nam u sezoni nedostaje krumpira. Imamo dobru kooperaciju s proizvođačima iz okolice Zadra i na taj način zadovoljavamo potrebe tržišta, tumači nam Nikola.


U Lici je i dalje najpopularnija sorta krumpira desire i “Agro-Velebit” je i ove godine četvrtinu svojih površina posadio upravo s ovom sortom. Eksperimentira se i novim francuskim sortama koje su se već u startu pokazale kao idealne za uzgoj u Lici. Na štetnu krumpirovu zlaticu Nikola se ne žali.


-Valjda je i toj štetočini ovog ljeta bilo vruće pa je vrlo malo marila za list krumpira.


Nikola Vidaković

Nikola Vidaković