MEDICINSKA ŠKOLA

Izgradnja sportske dvorane napreduje brže no što je planirano, bit će otvorena već krajem godine

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Bit će to prva dvorana u srednjoškolskom sustavu u Rijeci od 1990., a svoja će vrata otvoriti dva mjeseca ranije od planiranog.



RIJEKA – Sportska školska dvorana Medicinske škole Rijeka bit će gotova prije roka, a svoja će vrata otvoriti već krajem ove godine, što je dva mjeseca ranije od planiranog. Pojašnjavajući kako je do sada odrađeno 70 posto radova, voditelj gradilišta Čedomir Širola, prilikom današnjeg obilaska nove dvorane istaknuo je da preostalih 30 posto neodrađenih radova podrazumijeva postavljanje zidnih i podnih obloga, opreme te instalacija.


Rebalans proračuna


– Radi se o jednodjelnoj sportskoj dvorani površine 420 četvornih metara, a s pratećim prostorima površina je 870 četvornih metara, kazao je Širola.


Izvođač radova je Novotehna d.d., a navodeći kako je ukupna vrijednost radova 15,1 milijuna kuna, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, Edita Stilin, napomenula je da se radi o gradnji prve dvorane u srednjoškolskom sustavu u Rijeci od 1990. godine.




– Ne radi se samo dvorana, već se uređuje i igralište Učeničkog doma Kvarner, prilaz, kao i dijelovi fasade Medicinske škole. Novom će se dvoranom koristiti 1.100 učenika Medicinske škole i Učeničkog doma Kvarner, istaknula je Stilin.



Raniji dovršetak dvorane, dodao je župan Zlatko Komadina, zahtijeva i rebalans županijskog proračuna kako bi se troškovi podmirili do kraja.


– U gradnju dvorane utrošeno je 15 milijuna kuna županijskog proračuna koje financiramo u stopostotnom iznosu. Riječ je o sjajnom projektu kojim smo omogućili učenicima Medicinske škole da se bave sportom i tjelesnom aktivnošću. Naš cilj je da sve naše škole imaju sportske dvorane. To smo uspjeli u svim osnovnim školama, a ovo je prva dvorana nakon dugo vremena u Rijeci. Ovo je najveća srednja škola Primorsko-goranske županije s gotovo 800 učenika, a ovdje je i učenički dom koji će također koristiti dvoranu. Tako da je ovo višestruka korist za mlade, kazao je župan.


Šira namjena


Dvorana će, prema najavama ravnatelja Medicinske škole, Alena Vukelića, biti dostupna i široj zajednici.


– Medicinski škola će sada stvarno moći ispuniti sve zadano kurikulumom u svim zanimanjima. Moći ćemo ispuniti sve obrazovne i odgojne ciljeve. Doći će do sinergije, jer uz sve preventivne mjere u 21. stoljeću moći ćemo promovirati sport i fizičku aktivnost, najavio je ravnatelj.


Nova se dvorana smjestila na prostoru između Medicinske škole i Učeničkog doma Kvarner, a osim igrališta sadrži i garderobe, kabinete, holove, stubište i sanitarne čvorove. Uz uređenje okoliša projekt podrazumijeva i izgradnju pomoćnog natkrivenog zatvorenog ulaza u dvorište, kao i ulaza za vanjske korisnike.