Mljac!

Hidratizirati kožu možete i jogurtom i čokoladom. Zanima vas kako?

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Ove namirnice imaju osobine koje možemo iskoristiti i za ljepotu

Jogurt i čokolada nisu samo dvije ukusne namirnice, već imaju i blagotvorne osobine koje možemo iskoristiti i za našu ljepotu, posebice za prirodnu njegu tijela.


Evo jednostavnog recepta za izradu hidratantne i hranjive kreme za tijelo i lice od ova dva ukusna sastojka:


  • 2 velike žlice prirodnog punomasnog jogurta
  • 2 ravne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5 kapi eteričnog ulja lavande
  • 5 eteričnog ulja čajevca

Priprema: Možete postupiti na dva načina, pomiješati sve sastojke i miješati dok smjesa ne postane vrlo homogena ili staviti sve u staklenku s čepom na navoj i snažno protresti da se izmiješa.


Za nekoliko minuta dobit ćete izvrsnu hidratantnu i hranjivu kremu za tijelo i lice koju čuvate u hladnjaku i koristite najdulje 10 dana od dana kad ste ju pripremili.


Ne zaboravite protresti spremnik kako bi se sastojci pomiješali svaki put kada ju koristite i nanosite ju na prethodno očišćenu i suhu kožu.


Pogledajmo sada recept za čokoladnu kremu-balzam. Trebate:


  • 30 grama tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
  • 50 grama djevičanskog pčelinjeg voska
  • 50 grama kokosovog ulja
  • 1 žlica hladno prešanog sezamovog ulja
  • 20 kapi eteričnog ulja slatke naranče
  • 10 ulja mente (ili 30 samo naranče ili 30 samo mente)

Priprema: Otopite pčelinji vosak i kokosovo ulje u posudi na pari. Dodajte čokoladu i sezamovo ulje, te sve dobro izmiješati da se dobije homogena smjesa, zatim pustiti da se ohladi i uz stalno miješanje malo po malo dodavati eterična ulja.


Zatim prebacite u posudu od tamnog stakla i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat.


U ovom trenutku krema-balzam je spremna za upotrebu. U hladnjaku se može čuvati najmanje 4 mjeseca, dok se izvan hladnjaka treba potrošiti unutar 2 mjeseca.